Foto: WBAF

Prvi europski ured Svjetskog investicijskog foruma poslovnih anđela (WBAF) otvoren je u Zaboku, u dvorcu Bračak, a okupio je brojne uglednike iz poslovnog svijeta. Uz potpredsjednika Sabora i saborskog zastupnika, Sinišu Hajdaš Dončića i voditelja predstavništva EK u Hrvatskoj, Branka Baričevića, otvaranju su, među ostalim, prisustvovali i ministar inovacija i poduzetništva Republike Kosovo, Besim Beqaj, ministar Republike Makedonije zadužen za investicije, Zoran Sapurić te ministar poslovnog razvoja Republike Gane, Ibrahim Mohammed Awal.

Otvaranjem predstavništva WBAF-a, Krapinsko-zagorska županija postala je važan dio svjetske financijske i poslovne mreže, čiji je cilj olakšati poduzetnicima pristup domaćim i međunarodnim financijskim sredstvima. Kako je istaknuo Siniša HajdašDončić “županija je ovim korakom omogućila da još jedna etablirana svjetska institucija poslovnih anđela zakorači na tržište Europske unije”.

“U globaliziranoj svjetskoj ekonomiji, u trenutku kada razmišljamo o nekoj poslovnoj ideji, sigurno još stotinjak ljudi na različitim krajevima svijeta razmišlja isto, a onda je uloga države i regije da kroz sustav socijalnih potpora, a to su mreže poslovnih anđela i različite mreže osobnog kapitala, omogući da ta ideja bude brže ostvarena ovdje, umjesto u nekom drugom dijelu svijeta. Smatram dobrim to što se županija izborila da se prvi europski ured jedne od asocijacija poslovnih anđela otvori u Zaboku, jer što je više takvih asocijacija, to je veća mogućnost pokretanja vlastitog start-upa”, poručio je Hajdaš-Dončić.

Ugledni turski poduzetnik i poslovni anđeo Baybars Altuntas, osnivač i predsjednik WBAF-a, na otvaranju je naglasio da će se u Zaboku provoditi međunarodni programe obuke za investitore, a ured će biti fokusiran na olakšavanje pristupa financiranju za poduzetnike, startupove, mala i srednja poduzeća i brzorastuće poslovne subjekte.

“Ovaj projekt pokazuje da je Krapinsko-zagorska županija prepoznata od poslovnog svijeta kao institucija koja posluje na principima otvorenosti, konkurentnosti i kao partner poslovnog sektora. Upravo zbog našeg konkretnog rada na podupiranju poduzetničkog ekosistema i jasnom opredjeljenju prema jačanju start-upova prihvatili smo ponudu da poostanemo glavni centar za mrežu svjetskih poslovnih anđela za cijelu Europu“, naglasio je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, predsjednik Upravnog odbora WBAF Hrvatska.

Komentiraj