Sjedinjene Države žele što prije pokrenuti mirovne pregovore pod okriljem UN-a u Jemenu, rekao je američki ministar obrane Jim Mattis koji je u utorak u Saudijskoj Arabiji počeo turneju po Bliskom istoku.

Mattis će se u srijedu sastati u Rijadu s glavnim čelnicima Saudijske Arabije, koja dvije godine vojno intervenira u Jemenu i podržava provladine snage protiv šijitskih pobunjenika Hutija, na čijoj je strani Iran.

Washington pruža ograničenu vojnu podršku arapskoj koaliciji koju vodi Rijad.

Mattis nije odgovorio na pitanje o povećanju američke podrške, ali je naglasio da je potrebno početi mirovne pregovore.

“Cilj nam je da tu krizu rješava ekipa pregovarača pod okriljem UN-a kako bi se što prije pokušalo naći političko rješenje”, rekao je šef Pentagona u zrakoplovu na putu prema Rijadu.

“Treba okončati raketnu paljbu Irana na Saudijsku Arabiju i smrt nedužnih ljudi u Jemenu”, rekao je Mattis.

Neki dužnosnici američke administracije žele povećati američku vojnu podršku arapskoj koaliciji kako bi se bolje suprotstavili iranskim ambicijama u regiji.

Međutim, nevladine udruge za zaštitu ljudskih prava, poput Amnesty Internationala, kritiziraju i i postojeću potporu arapskoj koaliciji predvođenoj Saudijskom Arabijom koja izvodi smrtonosne zračne napade.

U ratu u Jemenu je poginulo oko 7700 ljudi, većinom civila i više od 42.500 je ranjeno od početka intervencije koalicije u ožujku 2015., prema podacima UN-a.

Rijad se nada da će mu Trumpova administracija omogućiti  bolje odnose s Washingtonom, nakon loših odnosa tijekom Obaminih mandata. U prosincu je Obamina administracija odlučila blokirati prodaju oružja za precizno navođenje Saudijskoj Arabiji zbog velikog broja civilnih žrtava u Jemenu.

 

Komentiraj