WASHINGTON: Zahtijeva se prekid bombardiranja na Alep, stanovnici bježe iz pakla

FaH

SAD je zatražio prekid bombardiranja na grad Alep i ponovnu uspostavu prekida vatre u čitavoj Siriji, dan uoči dolaska u Ženevu Johna Kerryja na hitne razgovore o sukobu.

Po State Departmentu, šef američke diplomacije razgovarao je u petak i subotu telefonski s De Misturom i koordinatorom sirijske oporbe Riadom Hidžabom i rekao im “jasno da su prekid nasilja u Alepu i povratak na trajni prekid neprijateljstava prvi među prioritetima”.

Sugovornicima je Kerry također kazao “jasno da SAD zahtijeva od Rusije da poduzme mjere oko prekida režimskog kršenja primirja posebice glede napada na Alep”, dodao je glasnogovornik State Departmenta John Kirby. On je kazao kako SAD radi na “posebnim inicijativama” kojima bi se smanjilo nasilje u Siriji i prioritetno zaustavilo krvoproliće u Alepu.

Mnogi stanovnici iz dijela Alepa pod nadzorom pobunjenika pobjegli su u subotu iz svojih četvrti kako bi izbjegli nove zračne napade režima protiv kojeg Rusija ne želi izvršiti pritisak. U nadi da će postići prekid vatre u tom gradu na sjeveru gdje je gotovo 250 civila ubijeno u desetak dana, američki državni tajnik John Kerry boravit će u Ženevi u nedjelju i ponedjeljak.

Razgovarat će s posebnim izvjestiteljem UN-a za Siriju Staffanom de Misturom i svojim saudijskim i jordanskim kolegama Adelom al-Džubeirom i Naserom Džudehom na temu prekida vatre ali i načinima pružanja podrške političkoj tranziciji kako bi se okončao rat u kojem je poginulo više od 270.000 osoba od 2011.

Washington namjerava ponovno pokrenuti međunarodne napore oko uspostave prekida vatre koji podržava i Moskva, saveznica Damaska, i koji je u načelu na snazi od 27. veljače u Siriji. No, primirje nije izdržalo smrtonosne zračne napade zadnjih dana režima predsjednika Bašara al-Asada na Alep, drugi grad u zemlji.

Izvan sudbine Alepa, privremeno primirje koje je stupilo na snagu u subotu u ponoć na poticaj Moskve i Washingtona čini se da je izdržalo na dvije fronte, u pokrajini Latakiji i Istočnoj Guti, blizu Damaska.

U pobunjeničkim sektorima Alepa obitelji su u subotu ujutro napuštale četvrt Bustan al-Kasr, žestoko bombardiran danima.

Neke obitelji sklanjaju se u sigurnije četvrti dok druge napuštaju grad cestom za Castello, jedinim izlazom za stanovnike pobunjeničkih četvrti gotovo potpuno opkoljene već mjesecima. No, taj je put vrlo opasan jer je na meti snajperista.

Gotovo 200.000 stanovnika stanuje u pobunjeničkom dijelu, na istoku tog grada podijeljena od 2012., po neslužbenim brojkama.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]