epa

Washington upozorava na destruktivnu ulogu Rusije na Balkanu

Visoki dužnosnik američke diplomacije upozorio je u ponedjeljak na destruktivnu ulogu Rusije na Balkanu, optuživši Moskvu da potkopava demokratske institucije u toj regiji.

“Vidimo da Rusija sve agresivnije djeluje u velikom dijelu Balkana putem dezinformiranja i potkapanja demokratskih institucija”, rekao je privremeni zamjenik državnog tajnika za vanjske poslove Wess Mitchell tijekom posjeta Prištini.

“Jasno smo rekli Rusima da to nije u njihovom interesu, ni u interesu ljudi regije”, nastavio je američki diplomat nakon susreta s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem.

Njegova izjava stiže manje od tri tjedna nakon što je Beograd posjetio ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov koji je optužio Zapad da unosi napetost u regiju.

Nakon Kosova Wess Mitchell odlazi u Srbiju koja ne priznaje neovisnost Kosova proglašenu 2008. godine.

Uz podršku Moskve Srbija se uspješno suprostavlja primanju Kosova u UN. Njenu neovisnost priznaje 115 zemalja, među kojima SAD i većina zemalja Europske unije.

Sergej Lavrov je u veljači upozorio da Zapad prisiljava zemlje Balkana da izaberu “ili ste za Zapad, ili ste za Rusiju”.

Bijela kuća je u travnju 2017. optužila Moskvu da je podržala neuspješni državni udar u Crnoj Gori tijekom parlamentarnih izbora u listopadu 2016. Crna Gora je primljena u NATO 2017. godine.

Komentiraj