Washington traži od Ankare da nakon referenduma poštuje slobodu govora

EPA/MICHAEL REYNOLDS

Sjedinjene Države su tražile od turskih čelnika poštivanje oporbe i slobode govora, dan nakon referenduma koji jača predsjedničke ovlasti Recepa Tayyipa Erdogana, ali nije održan u skladu s europskim standardima, procjenili su međunarodni promatrači.

Washington nije osporio rezultate referenduma, ali prenosi zabrinutosti promatrača OESS-a i poziva tursku vladu na poštivanje prava svih građana bez obzira na njihovo opredjeljenje.

Prema promatračkoj misiji, osim nejednakih mogućnosti i ograničenja temeljnih sloboda, kampanju za referendum je obilježilo i jednostrano medijsko praćenje.

“Demokracije su tim jače što više poštuju razna stajališta, posebice o teškim pitanjima”, rekao je Mark Toner, glasnogovornik State Departmenta.

“Sjedinjene Države i dalje podržavaju razvoj demokracije u u Turskoj, za koju su bitni razvoj pravne države i slobode izražavanja”, dodao je Toner u poruci novinarima.

Erdoganovi protivnici strahuju da bi rezultat referenduma mogao dovesti do apsolutne vlasti turskog predsjednika, dok jačaju napetosti nakon referenduma na kojem su tijesnom većinom, s nešto više od 51 posto, podržane ustavne promjene kojima se šire ovlasti predsjednika Tayyipa Erdogana.

Izmjene ustava, ukupno 18, omogućit će Erdoganu da imenuje i smjenjuje ministre, kandidira se još dva puta za predsjednika i ponovno preuzme vodstvo nad svojom strankom AKP.

Komentiraj