Washington se nada da će Sjeverna Koreja glavninu nuklearnog razoružanja provesti do kraja 2020.

EPA/KEVIN LIM

Sjedinjene Države se nadaju da će se “glavnina nuklearnog razoružanja” Sjeverne Koreje provesti do kraja predsjedničkog mandata Donalda Trumpa, za “dvije i pol godine”, rekao je u srijedu navečer u Seulu američki državni tajnik Mike Pompeo.

“Nadamo se da ćemo to postići za dvije i pol godine”, “u prvom predsjedničkom mandatu” koji se završava krajem 2020., rekao je odgovarajući na pitanja medija, među kojima je bio i France Presse.

Zamoljen da kaže je li na summitu Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una u utorak u Singaporu pripremljen vremenski plan u tom smislu, kratko je rekao: “Nadamo se”, ali “pred nama je još puno posla”.

Dvojica čelnika su na susretu u Singapuru potpisala zajedničku izjavu u kojoj se Sjeverna Koreja obvezuje na “potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka”. Ta nejasna formulacija za koju postoji više tumačenja i koja je nastavak starih, nikad ispunjenih obećanja Pyongyanga, na meti je kritike mnogih stručnjaka jer ne spominje druga dva glavna uvjeta Washingtona, a to su da se denuklearizacija  “može nadzirati” i da bude “nepovratna”.

Na upit o izostanku tih uvjeta, Pompeo je ljutito rekao da su ta dva uvjeta zapravo obuhvaćena pojmom “potpune” denuklearizacije.

“To stoji u izjavi, varate se”, istaknuo je, “jer potpuna znači nepovratna i da se može nadzirati”. “Možemo razgovarati o ovoj ili onoj riječi, ali uvjeravam vas da je to u dokumentu”, istaknuo je.

“Nema potpune denuklearizacije bez provjere i ovjere”, dodao je američki državni tajnik, napomenuvši da se “počinje razgovarati o načinu” takve provjere.

Komentiraj