WASHINGTON: Razgovori Srbije i Kosova fokusirani na gospodarstvo

Prvi krug razgovora čelnika Srbije i Kosova koji su danas počeli u Washingtonu bila je koncentrirana na na gospodarstvo, a posebni izaslanik američkog predsjednika za pregovore Srbije i Kosova Richard Grenell demantirao je informaciju srpskog ministra financija Siniše Malog, da SAD od Srbije traže da prizna Kosovo.

“Već je napravljen pomak u pregovorima”, prenio je poslije podne Radio Slobodna Europa izjavu savjetnika za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Roberta O’Briena, jednog od domaćina sastanka.

Direktor Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je u stanci sastanka kako “razgovori jesu teški, ali na stolu postoje zanimljivi i dobri prijedlozi kada je u pitanju privreda”. Dodao je da postoje „vrlo konkretni projekti za podršku privatnom sektoru“, ne želeći precizirati o čemu je riječ.

“Veleposlanik Grenell počeo je postavljati razgovore s te ekonomske strane. Važno je da su ti projekti za budućnost. Oni su tu da pomognu da se kreiraju radna mjesta i da mladi ljudi mogu planirati svoje obitelji, bez obzira žive li u Kragujevcu, Nišu, Peći ili Prizrenu, Beogradu ili Prištini“, kazao je Čadež.

Poslije podne je objavljen tvit u kojem se tvrdi da je “Grenell predsjedniku Vučiću predstavio dokument da potpiše nezavisnost Kosova”. Grenell je odgovorio s dvije riječi: “Nije istina.”

Razgovori se nastavljaju danas i sutra, a čelnici dvaju izaslanstava, premijer Kosova Avdulah Hoti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, snimljeni su kasno poslije podne kako ulaze u Bijelu kuću.

 

Komentiraj