Washington procjenjuje da je iranski režim tijekom prosvjeda ubio možda i više od 1000 Iranaca

Američki izaslanik za Iran Brian Hook je ocijenio u četvrtak da je u suzbijanju prosvjeda koji su izbili sredinom studenoga iranski režim možda ubio više od 1000 Iranaca.

“Sigurno znamo da su ubijene stotine i stotine ljudi”, rekao je na konferenciji za novinare u Washingtonu. “Čini se da je režim od početka prosvjeda  ubio možda više od 1000 Iranaca”, dodao je i priznao da ta procjena nije sigurna, jer režim blokira informacije.

“Tisuće i tisuće Iranaca su ranjene, najmanje 7000 prosvjednika je u pritvoru”, dodao je izaslanik.

Prosvjedi su izbili 15. studenoga nakon najave velikog povišenja cijene benzine, usred gospodarske krize i proširili su se na stotinjak gradova. Vlasti, koji su blokirale internet tijekom prosvjeda, navede da su uvele red “za nekoliko dana”.

Do sada su organizacije za zaštitu ljudskih prava spominjale smrtonosnu represiju, ali uz manji broj stradalih od američkih podataka od četvrtka. Amnesty International je procijenio da su iranske snage reda ubile najmanje 208 osoba.

Američki državni tajnik Mike Pompeo je pozvao Irance da s američkom vladom podijele video snimke, fotografije i svjedočanstva o represiji.

Brian Hook je rekao da je State Department do danas primio 32.000 poruka. Procjena o više od 1000 ubijenih je izvedena iz tih poruka i informacija međunarodnih organizacija, precizirao je.

To je najteža politička kriza s kojom je suočen režim u posljednjih 40 godina, od revolucije kojom je uvedena Islamska Republika, rekao je američki izaslanik.

Komentiraj