Washington prijeti proiranskim skupinama nakon pogibije Amerikanaca u Iraku

Washington je u četvrtak zaprijetio proiranskim milicijama nakon pogibije dvojice američkih vojnika u raketiranju baze međunarodne koalicije u Iraku.

“Sve su opcije moguće i surađujemo s partnerima kako bismo kaznili krivce”, rekao je u četvrtak američki ministar obrane Mark Esper, optuživši za napad u srijedu “naoružane šijitske skupine bliske Iranu” koje nije imenovao.

Esper je dodao da je u srijedu navečer o mogućem odgovoru na taj napad razgovarao s predsjednikom Donaldom Trumpom koji mu je dao odriješene ruke da učini “što mora”.

Načelnik američkog združenog vojnog stožera, general Mark Milley rekao je pak da je u srijedu predvečer tridesetak raketa bilo ispaljeno na veliku bazu Tadži u predgrađu Bagdada a osamnaest ih je pogodilo bazu.

Dvojica američkih i jedan britanski vojnik ubijeni su u tom napadu u kojemu je ranjeno 14 američkih, britanskih, poljskih i drugih vojnika, među kojima je pet u teškom stanju, dodao je.

Za napad na bazu u Iraku, kao i za još 21 napad na američke interese u toj zemlji nakon listopada nitko nije preuzeo odgovornost.

Nekoliko sati nakon raketiranja baze “deset eksplozija” je potreslo kraj južno od sirijskog grada Bukamala, uz iračku granicu, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Poginulo je najmanje “26 iračkih boraca” Hašd al Šabija, iračke paravojske bliske Iranu koja je integrirana u iračku državu, navodi isti izvor.

Komentiraj