Washington pozdravio sporazum o podjeli vlasti u Afganistanu

Američki državni tajnik Mike Pompeo pozdravio je u nedjelju sporazum o podjeli vlasti koji su potpisala dvojica čelnika Afganistana i potaknuo ih da nastave napore za okončanje nasilja.

Državni tajnik je čestitao afganistanskom predsjedniku Ašrafu Ganiju i njegovom suparniku Abdulahu Abdulahu na postignutom sporazumu o podjeljenom upravljanju Afganistanom, rekla je glasnogovornica američke diplomacije Morgan Ortagus.

Za Sjedinjene Države prioritet je i dalje da dvojica čelnika potpišu politički sporazum okončanja sukoba i Mike Pompeo pozdravlja angažiranje dvojice dužnosnika u pokretanju međuafganistanskih pregovora, dodala je Ortagus o otvaranju mirovnih pregovora s talibanima predviđenim tim sporazumom.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg također je pozdravio sporazum te pozvao dvojicu čelnika da nastave mirovne napore.

“Pozdravljam odluku afganistanskih političkih čelnika da riješe sporove i osnuju inkluzivnu vladu”, izjavio je Stoltenberg.

Afganistanski predsjednik Gani i njegov protukandidat na izborima Abdulah, koji se proglasio predsjednikom nakon, kako je tvrdio, izborne krađe, potpisali su sporazum u nedjelju čime je okončana višemjesečna politička kriza.

Prema sporazumu, Abdulah će biti na čelu vijeća za mirovne pregovore s talibanima, a njegovi će ljudi biti članovi vlade. Detalji sporazuma bit će objavljeni uskoro, a zasad se ne zna koja će ministarstva pripasti Abdulahovom taboru.

Abdulah je osporio legitimnost rezultata izbora u rujnu 2019. te je ranije ove godine objavio da osniva paralelnu vladu, čime je nastao paralelizam vlasti u vrijeme kada SAD pokušava postići mirovni sporazum s talibanima i okončati građanski rat.

Prema službenim rezultatima izbora Gani je osvojio 50,6 posto glasova birača, a Abdulah 39,5 posto.

Komentiraj