Washington Post: SAD razmišlja o uvođenju sankcija protiv kineskih tvrtki

GettyImages

SAD razmišlja o uvođenju sankcija protiv kineskih tvrtki i pojedinaca u Kini za koje vjeruje da su profitirali od kineskog špijuniranja tajnih američkih podataka, objavio je Washington Post.

 

  • Kina je zanijekala da je bila umiješana u hakiranje.

 

 

Novine, pozivajući se na nekoliko neimenovanih američkih dužnosnika, navode da će se konačna odluka o tom pitanju donijeti uskoro, možda već za dva tjedna.

Američke sumnje da iza raširenog hakiranja podataka stoje Kinezi kamen su spoticanja u odnosima dvije najveće svjetske ekonomije u trenutku dok se predsjednik Xi Jinping priprema na prvi posjet SAD-u sljedećeg mjeseca.

Obamina administracija smatra da je Kina glavnoosumnjičena za masovno hakiranje agencije američke vlade što je kompromitiralo osobne podatke najmanje 4,2 milijuna sadašnjih i bivših državnih službenika.

Kina je zanijekala da je bila umiješana u hakiranje.

Američki dužnosnici i računalni stručnjaci vjeruju da kineski hakeri uz pomoć razvijene tehnologije stvaraju ogromne datoteke koje se mogu koristiti u tradicionalnom špijuniranju poput vrbovanja špijuna ili osiguravanja pristupa tajnim podacima na drugim mrežama.

State Department nije želio komentirati pisanje lista.

Komentiraj