EPA/ERIK S. LESSER

Washington pokazao nove dokaze o iranskom oružju u Jemenu, Afganistanu

Sjedinjene Države su u četvrtak pokazale novo oružje za koje su rekle da su iransko oružje raspoređeno u Jemenu i Afganistanu i upozorile da je Iran sve veća prijetnja na Bliskom istoku.

U vojnoj bazi Anacostiji u Washingtonu, posebni izaslanik američke diplomacije za Iran, Brian Hook, održao je tiskovnu konferenciju u prostoriji u kojoj je bilo izloženo nekoliko komada oružja i u kojoj je američka vlada prije gotovo godinu dana pokazala ostatke iranskog projektila koji su, tvrdi, jemenski šijitski pobunjenici Houthi ispalili prema Saudijskoj Arabiji.

“Pomoć Irana borcima Houtha raste” u zadnjih godinu dana, kao i “inventar u ovoj vitrini”, rekao je diplomat, pokazujući projektil zemlja-zrak Sayyad-2C, navođene protutenkovske projektile i bespilotnu letjelicu Shahed 123.

Ovo oružje “svjedoči o razmjerima razorne uloge Irana u regiji”, istaknuo je Hook, osudivši “neprestane pokušaje Irana da sve više oružja stavi u ruke sve većeg broja savezničkih milicija”.

“Iranska prijetnja raste i sve je veća opasnost eskalacije u regiji”, upozorio je.

Izaslanik je istaknuo da se bliskoistočni sukobi moraju riješiti, napose u Jemenu, u vrijeme dok se mirovni ugovor planira za početak prosinca. Jemensku vladu u sukobu s Houhima koje, tvrdi Washington, “financira, naoružava i uvježbava” Teheran, podupire koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom koju vojno pomaže američka vojska.

Kako bi prekinuo tu pomoć Ryadu, američki Kongres je zaprijetio da će donijeti rezoluciju koja je u srijedu svladala prvu zapreku unatoč protivljenju Trumpove vlade.

Brian Hook je još jednom naglasio da je Iran opasan u jemenskom sukobu.

“Iran nema nikakav legitiman interes u Jemenu, osim taj da proširi svoju sferu utjecaja i uspostavi šijitski kontrolni koridor”, rekao je.

“U sljedećim mjesecima treba paziti da se Iranu ne dodijeli uloga legitimnog političkog sudionika u Jemenu” jer će, ističe, “vjerski čelnici u Teheranu iskoristiti i najmanje otvaranje kako bi se učvrstili” u zemlji.

“Ne možemo gledati kako na Arapskom poluotoku polagano nastaje nova inačica libanonskog Hezbollaha”, upozorio je, smjerajući na šijitski pokret u Libanonu koji uživa potporu Teherana.

Komentiraj