Washington optužuje Peking i Moskvu da koordiniraju dezinformacije

Sjedinjene Države optužile su u petak Kinu i Rusiju da su “ubrzale” propagandnu suradnju u vezi koronavirusa i da Peking sve više usvaja ruske tehnike “dezinformiranja”.

“Prije krize povezane s covidom-19 već smo primijetili određenu razinu suradnje između Rusije i Kine u vezi propagande”, izjavila je Lea Gabrielle, koordinatorica centra zaduženog za analize i suzbijanje strane propagande u State Departmentu.

“Uz ovu pandemiju, suradnja se jako ubrzala”, dodala je tijekom telekonferencije za novinare.

Ona drži da Rusija i Kina žele “oblikovati tumačenje pandemije covida-19 stajalištem koje bi bilo u njihovom interesu”.

Krajem ožujka kada su američki predsjednik Donald Trump i njegov kineski kolega Xi Jinping zaključili neformalno primirje u verbalnom ratu između svoje dvije zemlje kada se radi o  podrijetlu bolesti, Washington je bio zadovoljan što Kina više nije na internetu širila teorije zavjere o američkom utjecaju.

Primirje je bilo kratkog vijeka, jer je Trumpova administracija optužila kineske vlasti da su prikrile nezgodu u laboratoriju zbog koje je izbila pandemija.

State Department drži da je Peking ponovo intenzivirao svoju kampanju dezinformiranja kako bi obranio kinesko upravljanje epidemijom i kritizirao Sjedinjene Države.

Lea Gabrielle tvrdi da se kineske vlasti “prilagođavaju i sve više koriste tehnike kojima se Moskva već dugo služi”.

Komentiraj