EPA/YOAN VALAT

Washington odobrio vojni ugovor s Katarom bez obzira na krizu u Zaljevu

Sjedinjene Države su u četvrtak odobrile prodaju Kataru opreme za modernizaciju operativnog centra njegovih zračnih snaga i pozdravile ulogu emirata u stabilnosti regije, bez obzira na diplomatsku krizu koja traje u Zaljevu.

State Department je dao zeleno svjetlo za katarski plan jačanja tehnoloških i logističkih kapaciteta operativnog centra zračnih snaga Katara u iznosu od 197 milijuna dolara.

Ta prodaja će pomoći stranoj politici i nacionalnoj sigurnosti Sjedinjenih Država podizanjem sigurnosti jedne prijateljske zemlje, piše State Department u priopćenju.

Katar je bio i ostaje važna snaga političke stabilnosti i gospodarskog napretka u području Perzijskog zaljeva, ističe Washington.

Taj ugovor je nova potvrda uloge stabilizatora koju Washington mora voditi  između svojih saveznika u Zaljevu, zadržavajući zajedničku frontu protiv Irana.

Saudijska Arabija, Ujedinjenim Arapski Emirati, Egipat i Brahrein su 5. lipnja prekinuli sve diplomatske veze s Katarom optužujući ga da podržava ekstremističke pokrete i da se zbližava s Teheranom, velikim regionalnim protivnikom Ryada.

Nakon objave ugovora s Katarom, State Department je potvrdio prodaju projektile Sidewinder Ujedinjenim Arapskim Emiratima za 270 milijuna dolara.

Katar odbacuje optužbe svojih susjeda. U toj zemelji se nalazi najveća američke baza na Bliskom istoku, al-Udeid, u kojoj se nalazi oko 10.000 američkih vojnika.

Komentiraj