FaH

WASHINGTON NE VJERUJE: Kim Jong-un o sjevernokorejskoj izradi hidrogenske bombe

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un je dao naslutiti da je njegova zemlja izradila hidrogensku bombu, ali Washington je u četvrtak iznio sumnje u istinitost te izjave.

“Informacije kojima raspolažu Sjedinjene Države dovode u ozbiljnu sumnju tvrdnje prema kojima Pyongyang raspolaže hidrogenskom bombom”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

Da Sjeverna Koreja proizvede takvu bombu, to bi predstavljalo veliki napredak u njezinom programa nuklearnog naoružanja.

“Sjeverna Koreja je moćna država koja posjeduje nuklearno oružje i koja je spremna aktivirati atomsku bombu i hidrogensku bombu u obrani svog suvereniteta”, rekao je Kim Jong-un nedavno tijekom kontrolnog posjeta jednom vojnom centru, a njegove izjave je prenijela službena novinska agencija KCNA.

Pyongyang je tri puta testirao atomsku bombu, 2006. 2009. i 2013. Ti pokusi su izazvali nekoliko nizova međunarodnih sankcija.

Jedan južnokorejski obvještajni dužnosnik je te izjave sjevernokorejskog čelnika nazvao “retoričkim”. “Ne raspolažemo informacijama o tome da je Sjeverna Koreja proizvela hidrogensku bombu i ne mislimo da Sjeverna Koreja raspolaže tehnologijom potrebnom za proizvodnju takve bombe”, rekao je taj dužnosnik za južnokorejsku agenciju Yonghap.

Međutim u rujnu je Institutu za znanost i međunarodnu sigurnost( ISSI) upozorio na izradu nove “vruće ćelije”  koju se izrađuje u Yongbyonu, glavnom nuklearnom centru Sjeverne Koreje.

ISSI drži da ta ćelija može poslužiti za odvajanje izotopa i za proizvodnju triterona tj. super teškog vodika.

Super teški vodik je jedan od izotopa hidrogena i jedan od ključnih sastojaka za izradu termonuklearnih bombi, čija je snaga bitno veća od bombi koje sadrže samo uranij ili plutonij.

“Stanje na korejskom poluotoku je uvijek složeno i osjetljivo”, rekao je u Pekingu jedan glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Kine, glavne saveznice Pyongyanga.

Komentiraj