Washington ne priznaje referendum iračkih Kurda, poziva na dijalog

EPA/MOHAMED MESSARA

Sjedinjene Države ne priznaju jednostrani referendum o neovisnosti iračkog Kurdistana i pozivaju sve strane na dijalog i suzdržanost, rekao je u petak državni tajnik Rex Tillerson.

“Glasanje i rezultati nisu legitimni i mi i dalje podržavamo ujedinjeni, savezni, demokratski i napredni Irak”, priopćio je.

“Sjedinjene Države traže od svih strana, uključujući i susjedne zemlje, da odbace svaku jednostranu mjeru i svako nasilje”, dodao je.

Šef američke diplomacije rekao je da ga brinu moguće negativne posljedice te jednostrane mjere.

“Zahtijevamo od vlasti iračkih Kurda da poštuju ustavnu ulogu središnje vlade i zahtijevamo od središnje vlade da odbaci prijetnje i svaku moguću uporabu sile”, nastavio je Tillerson i tražio od sudionika da ostanu usmjereni na borbu protiv džihadističke skupine Islamska država.

Sjedinjene Države su unaprijed odbacile referendum koji je irački Kurdistan organizirao u ponedjeljak, ocijenivši da bi mogao destabilizirati regiju.

Za neovisnost se izjasnila velika većina sudionika referenduma pokrenutog na inicijativu predsjednika autonomne regije Kuridstana Masuda Barzanija.

Iako su kurdske vlasti jamčile da neće automatski proglasiti neovisnost, Bagdad ne pristaje na dijalog i prekinuo je zračne veze između iračkog Kurdistana i inozemstva.

Komentiraj