Washington kritizirao raspisivanje predsjedničkih izbora u Venezueli

EPA/Cristian Hernandez

Sjedinjene Države su u četvrtak “osudile” odluku o raspisivanju prijevremenih predsjedničkih izbora 22. travnja u Venezueli i “poduprle” odluku oporbe da “odbije uvjete režima” koji ne osigurava “slobodne i poštene” izbore.

Izborne vlasti su u srijedu objavile nadnevak održavanja izbora, nekoliko sati nakon neuspjeha pregovora vlade i oporbe.

“Ovi izbori nemaju pristanak svih političkih stranaka i ograničavaju mogućnost sudjelovanja na njima”, ocijenila je glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert u priopćenju. Optužuje “autoritarnu” vlast socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura, koji želi novi mandat, da “i dalje ruši venezuelsku demokraciju”.

“Nedostatak spremnosti venezuelske vlade da pregovara u dobroj vjeri sprječava bilo kakav dogovor koji bi omogućio organiziranje vjerodostojnih izbora”, požalila se glasnogovornica američke diplomacije, ocijenivši da Madurov tabor “nije dovoljno odvažan da bi na izborima sudjelovao ravnopravno” s oporbom.

Washington će dakle “i dalje činiti pritisak na režim kako bi se venezuelski ustav u cijelosti vratio na snagu”.

Američki državni tajnik Rex Tillerson je tijekom latinskoameričke turneje koju je upravo završio, spomenuo mogućnost američkih sankcija za izvoz nafte iz Venezuele, premda bi to imalo teške posljedice za stanovništvo.

Komentiraj