Washington i Rijad traže primirje u Siriji i razgovaraju o saudijskim vojnicima na kopnu

Sjedinjene Države i Saudijska Arabija su u ponedjeljak zatražile primirje i humanitarni pristup u Siriji te razgovarale o mogućem slanju posebnih saudijskih snaga na teren, prije međunarodne konferencije koja će se ovog tjedna održati o tom ratu.

“Naš je golem interes da riješimo probleme u regiji prije nego nas oni unište”, upozorio je saudijski ministar vanjskih poslova Adel al Jubeir pred novinarima u Washingtonu, u društvu američkog kolege Johna Kerryja.

Potonji je kazao da dvije savezničke zemlje “intenzivno rade na tome da Međunarodna skupina za pomoć Siriji (ISSG, sedamnaest zemalja i tri multilateralne organizacije koje su donijele diplomatske smjernice o sirijskom sukobu) bude kadra učiniti korak prema potpunom humanitarnom pristupu i potpunom primirju”.

“Nadamo se da ćemo se, kada se ovih dana budemo vidjeli u Muenchenu, moći približiti tom cilju”, istaknuo je Kerry.

Nakon susreta u Beču i u New Yorku krajem 2015., svjetske i regionalne sile, pa tako i Washington, Moskva, Rijad i Teheran okupljeni unutar ISSG-a, trebaju se u četvrtak sastati u Muenchenu kako bi pregovarali o zaustavljanju rata u kojemu je u pet godina poginulo barem 260.000 ljudi a milijuni su izbjegli.

Taj takozvani bečki diplomatski proces potvrđen je 18. prosinca rezolucijom UN-ova Vijeća sigurnosti koju je prihvatilo svih petnaest članova, među njima i Rusija. Taj tekst traži uspostavu primirja i humanitarni pristup sirijskim gradovima pod opsadom.

Pošto je mjesecima surađivao s Moskvom radi pronalaženja rješenja za sirijsku krizu, Washington je prošlog tjedna promijenio stajalište optuživši rusku vojsku, saveznicu sirijskih snaga, da je ofenzivom na Alep minirala krhke međunarodne mirovne napore.

“Odlučni smo surađivati s SAD-om i našim saveznicima u svijetu kako bismo to riješili, bilo da je riječ o ratu protiv terorizma, pokušajima stabilizacije Bliskog istoka, izraelsko-palestinskom miru ili pak miru u Jemenu”, rekao je Jubeir čija zemlja i SAD prolaze kroz razdoblje napetosti, napose u vezi s Iranom i sa Sirijom.

Jubeir je odlazeći iz State Departmenta nakon razgovora s Kerryjem, odvojeno dao izjavu u kojoj se osvrnuo na prijedlog Rijada da u okviru međunarodne koalicije protiv IS-a pošalje u Siriju kopnene snage.

“Američka vlada je pružila potporu činjenici da je (saudijska) monarhija spremna poslati posebne snage u Siriju ako tako odluči međunarodna koalicija”, rekao je Jubeir. Washington je preko čelnika Pentagona još prošlog tjedna dao do znanja da je sklon tom saudijskom prijedlogu.

Komentiraj