Washington i Meksiko zadovoljni dogovorom o imigraciji

Američki predsjednik Donald Trump izrazio je u subotu zadovoljstvo dogovorom o ilegalnoj imigraciji postignutim s Meksikom, u kojemu vidi potvrdu svog odlučnog pristupa popraćena gospodarskim prijetnjama dok je na granici napetost osjetno popustila.

Washington i Meksiko su se u petak navečer nakon višednevnih napornih pregovora uspjeli dogovoriti o imigraciji onako kako je to htio Donald Trump koji je još jednom zaprijetio svojim omiljenim oružjem, carinama.

“Meksiko će uložiti mnogo napora i ako to učini, dogovor će biti velik uspjeh za Sjedinjene Države i za Meksiko”, objavio je republikanski predsjednik na Twitteru a zatim je zahvalio kolegi Andresu Manuelu Lopezu Obradoru koji u subotu putuje u Tijuanu, meksički grad preko puta San Diega, u Kaliforniji.

Trump je najavio da će Meksiko donijeti “snažne mjere kako bi zaustavio priljev migranata” koji iz te zemlje dolaze na granicu SAD-a gdje policija i carinska služba ne mogu svladati velik broj dolazaka. “To će omogućiti da se uvelike smanji pa i dokine ileglno useljavanje iz Meksika u SAD”, istaknuo je.

No New York Times u subotu piše da je većina mjera u tom dogovoru koje je Meksiko obznanio bila dogovorena u ranijim pregovorima.

Donald Trump je najavio da će od ponedjeljka uvesti carinu od 5 posto na sve proizvode koji se iz Meksika izvoze u SAD uz povećanje te stope po 5 postotnih bodova svakog mjeseca, što bi do listopada iznosilo 25 posto, zanemarivši upozorenja američkih i meksičkih gospodarskih krugova.

Ipak, dogovor su s obje strane granice u političkom smislu kritizirale oporbe i nevladine organizacije.

“U tom dogovoru migranti su sredstvo obračuna. Migracijski fenomen se kriminalizira”, rekao je za AFP Luis Rey Villagran koji se u Meksiku bavi zaštitom migranata. “Nacionalna garda se treba boriti s krijumčarima droge a ne zaustavljati djecu i žene”, dodao je.

Demokratska oporba u SAD-u zadržala je neprijateljski stav smatrajući dogovor nastavkom protuimigrantske retorike koja je Trumpov zaštitni znak od njegova ulaska u politiku 2015.

Čelnica demokrata u Zastupničkom domu Nancy Pelosi je u priopćenju izrazila žaljenje zbog pritisaka kojima je bio izložen njezin “blizak prijatelj koji sjedi do nje” postavivši pitanje prava na traženje azila koje se sve dosad prešućivalo na američkoj strani. “Prijetnje i nastupi bijesa nisu način za pregovaranje o vanjskoj politici”, dodala je.

Komentiraj