Washington će razgovarati sa Sj. Korejom ako odustane od nuklearnog programa

EPA/SHAWN THEW

Američki predsjednik Barack Obama je rekao u petak da su Sjedinjene Države spremne razgovarati sa Sjevernom Korejom ako ona odustane od nuklearnog programa.

“Spremni smo pokrenuti dijalog sa zemljama s kojima imamo problematične odnose, ali sjevernokorejski predsjednik Kim Jong-un mora razumjeti da neće ostvariti gospodarske napretke dok se bavi nuklearnim oružjem”, rekao je Obama na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj s južnokorejskom predsjednicom Park Geun-Hye.

“Program raketa Kim Jong-Una je pridonio samo izolaciji Sjeverne Koreje”, ocijenio je Obama.

“Ako Sjeverna Koreja pokaže dobru volju, proširit ćemo našu suradnju na Sjever”, rekla je južnokorejska predsjednica.

 

  • “Kim Jong-un mora poštivati svoje obveze i zbog groznog postupanja sjevernokorejske vlade prema narodu, naše dvije zemlje će i dalje javno upozoravati na zlostavljanja i pozivat će na kažnjavanje kršitelja ljudskih prava”, inzistirao je Obama.

 

Obama je dodao da je savez Sjedinjenih Država i Južne Koreje središnji element mira i sigurnosti u regiji na korejskom poluotoku.

“Predsjednica Park i ja danas potvrđujemo da naše zemlje neće nikada pristati da Sjeverna Koreja raspolaže nuklearnim oružjem”, rekao je.

Na velikoj paradi svojih postrojba 10. listopada Kim Jong-un je izjavio da je Sjeverna Koreja spremna suočiti se sa svakom prijetnjom Sjedinjenih Država. Pyongyang je izveo tri nuklearna pokusa, u listopadu 2006., svibnju 2009. i veljači 2013. i prijetio četvrtim u sklopu programa nuklearnog oružja i raketa koje je zemlja proizvela prkoseći međunarodnim sankcijama.

Prema istraživanju Institute for Science and International Security, sa sjedištem u SAD-u, Sjeverna Koreja je krajem 2014. raspolagala s 10 do 16 komada nuklearnog oružja.

Američki predsjednik je također rekao da se zalaže za mirovnu i sigurnosnu inicijativu koju je predložila predsjednica Park između SAD-a, Sjeverne Koreje, Južne Koreje, Japana, Kine, Rusije i Mongolije.

Komentiraj