EPA/OLIVIER HOSLET

Washington bi se mogao povući iz sporazuma o nuklearnom oružju

Sjedinjene Države su sugerirale u četvrtak da bi se mogle povući iz sporazuma o nuklearnom oružju zaključenom tijekom hladnog rata ukoliko Rusija nastavi kršiti taj 30-godišnji sporazum.

Američka administracija se žali gotovo dvije godine zbog ruskog raspoređivanja raketnog sustava 9M729 koji, kako tvrdi Washington, krši sporazum INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty) o nuklearnom oružju koji su 1987. potpisali Ronald Reagan i Mihail Gorbačov.

“Stanje je neodrživo i moramo poduzeti mjere zbog stalnog kršenja važnog sporazuma”, rekao je novinarima u Ženevi američki veleposlanik zadužen za pitanja  razoružanja Robert Wood.

On je rekao da će ta tema biti jedan od prioriteta razgovora o razoružanju u Ujedinjenim narodima sljedećeg tjedna.

“Ne znam koliko vremena ćemo još moći poštivati naše obveze iz tog sporazuma dok ga Rusija očito i javno krši”, dodao je.

Od prvih optužbi o sustavu 9M729 Moskva ne prestaje tvrditi da ne krši sporazum. Ali Wood je podsjetio da Rusija dugo niječe i postojanje tih raketa.

U srijedu je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao Rusiju na transparentno poštivanje sporazuma INF-a koji se može provjeravati.

“Jako smo zabrinuti i ozbiljno pozivamo Rusiju da se uskladi sa sporazumom INF transparentno i na provjerljiv način”, rekao je Stoltenberg prije sastanka u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

“Sada su priznali postojanje raketa i tražili smo ih da odgovore na naša pitanja. Dok ne odgovore, najvjerojatnije je da se radi o kršenju sporazuma INF-a”, dodao je.

Taj sporazum, ukidanjem niza raketa dosega između 500 i 5000 km, okončao je krizu pokrenutu 1980.-ih raspoređivanjem sovjetskih SS-20 nuklearnih bojevih glava uperenih prema zapadnim prijestolnicama.

Komentiraj