Wall Stret Journal istaknuo Hrvatsku kao predvodnicu zemalja koje se otvaraju inozemnim turistima

Nekoliko europskih zemalja radi na planiranju ponovnog otvaranja granica za inozemne turiste ovog ljeta. Rezultat će, objavio je u utorak Wall Street Journal, vjerojatno biti spajanje pravila koja ovise o tome odakle turisti dolaze, i kamo žele ići.

Wall Street Journal tako piše da su Grčka i Hrvatska, čije ekonomije posebno ovise o turizmu, otvorile granice svim putnicima koji imaju potvrdu o cijepljenju protiv koronavirusa. Turisti mogu ući i s negativnim testom na koronavirus.

Francuska i Italija nagovijestile su da bi i one uskoro mogle popustiti restriktivne mjere za strane putnike. No, pokazalo se da je dogovaranje zajedničkih pravila za cijelu Europsku uniju prilično teško. Većina zemalja sjeverne Europe ima puno oprezniji pristup. Iako odluke o ograničenjima putovanja počivaju na nacionalnim vladama, službenici Europske unije pokušavaju potaknuti zajednički pristup. Glasnogovornik Europske komisije kazao je da promjena politike u preporukama još nije donesena.

Europska unija radi na uvođenju potvrda o cijeljenju koje bi olakšale putovanja građana država EU u treće zemlje te je započela razgovore s SAD-om o korištenju certifikata. Rješavanje sigurnog putovanja od vitalne je važnosti, piše list, za jugoistočne članice Europske unije. Prije pandemije talijanski turizam u bruto domaćem proizvodu doprinio je s 13 posto, u Španjolskoj 14 posto, a Grčkoj 21 posto.

Neki hrvatski turistički stručnjaci očekuju sezonu otprilike na razini prošle, neki drugi očekuju i bolju, dok neki upozoravaju da ako se pandemiji ne stane na kraj stanje je što se turizma tiče dugoročno neodrživo. Hrvatska narodna banka (HNB) je krajem ožujka objavila da su prihodi od putovanja i turizma od stranih turista u 2020. godini bili 54,3 posto manji nego u 2019. godini, odnosno iznosili su 4,8 milijardi eura, dok je cijela 2019. godina završila sa 10,5 milijardi eura prihoda od putovanja i turizma.

U Danskoj je udio od turizma u bruto domaćem proizvodu samo 6,6 posto, što i objašnjava različite zahtjeve za uravnoteživanje slobodnog putovanja među državama.

Wall Street Journal piše da si mediteranske zemlje mogu priuštiti još jedno ‘izgubljeno ljeto’. Talijanski BDP prošle je godine pao za 8,9 posto, španjolski za 11 posto, a grčki za 8,2 posto. Od prošlog tjedna Grčka je ukinula karantenu za putnike koji sa sobom imaju dokaze o cijepljenju ili nedavni negativni test na koronavirus. Brojne američke aviokompanije s izravnim letovima u Grčku počet će početkom lipnja.

SAD nema pravila koja zabranjuju Amerikancima putovanje u Europu, ali moraju biti negativni na koronavirus prilikom povratka kući. S druge strane, SAD trenutno ne dozvoljava ulazak europskim turistima u državu.

 

Komentiraj