Wall Street skliznuo s rekordnih razina

 

Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks skliznuo s rekordne razine, kao i Nasdaq indeks, nakon što se pokazalo da čelnici američke središnje banke nisu sigurni u brzi oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva od koronakrize.

Dow Jones oslabio je 85 bodova ili 0,31 posto, na 27.692 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,44 posto, na 3.374 boda, a Nasdaq indeks 0,57 posto, na 11.146 bodova.

Na početku jučerašnjeg trgovanja S&P 500 i Nasdaq dosegnuli su nove rekordne razine, no s njih su skliznuli nakon što je objavljen zapisnik s nedavne sjednice čelnika američke središnje banke koji pokazuje da monetarne vlasti nisu sigurne u brzi oporavak gospodarstva.

Pandemija koronavirusa „uvelike će utjecati na gospodarske aktivnosti, zaposlenost i inflaciju u kratkom razdoblju, te predstavlja značajan rizik za ekonomske izglede u srednjoročnom razdoblju”, navodi se u zapisniku s prošlomjesečne sjednice, na kojoj je Fed kamate ostavio nepromijenjene i poručio da je gospodarstvu i dalje potrebna monetarna podrška.

Čelnici Feda smatraju da su gospodarstvu i dalje potrebni i fiskalni poticaji, ali su upozorili i na snažan rast javnog duga.

„Zapisnik pokazuje da je Fed oprezan”, kaže Mike O’Rourke, strateg u tvrtki Jones Trading.

Stoga je i na tržištu zavladao oprez, nakon što je dan prije S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu i tako nadoknadio sve gubitke od izbijanja koronakrize.

Naime, od kraja veljače do kraja ožujka S&P 500 oštro je pao zbog izbijanja pandemije koronavirusa. No, od 23. ožujka do sada S&P 500 skočio je oko 55 posto.

Brz oporavak indeksa od koronakrize zahvaljuje se dosad nezabilježenim poticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama američkih vlasti, vrijednima više tisuća milijardi dolara.

Ti su fiskalni i monetarni poticaji preplavili američka financijska tržišta gotovinom, a u potrazi za najvišim prinosima ulagači su novac usmjerili u dionice.

Ipak, ostaju dvojbe je li rast cijena dionica opravdan, s obzirom da je američko gospodarstvo u dubokoj recesiji i da oporavak, po svemu sudeći, neće biti tako brzo kao što su se ulagači nadali.

Među dobitnicama se jučer našla dionica Applea, pa je tržišna vrijednost tog tehnološkog diva u jednom trenutku dosegnula 2.000 milijardi dolara. Tako je Apple postao prva američka kompanija kojoj je to uspjelo.

Tehnološki sektor predvodnik je oporavka tržišta posljednjih mjeseci jer poslovni rezultati tih kompanija pokazuju da im koronakriza nije osjetnije naštetila. Dapače, nekima je zbog rada ljudi od kuće i online ‘shoppinga’ uvelike i pomogla.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,58 posto, na 6.111 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,74 posto, na 12.977 bodova, a pariški CAC 0,79 posto, na 4.977 bodova.

Komentiraj