Wall street porastao, potrošnja u SAD raste

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi snažno porasli jer je ulagače ohrabrio podatak o rekordnom skoku potrošnje u SAD-u, a nade u brzi oporavak gospodarstva od koronakrize podržala je i najava novih poticaja gospodarstvu.

Dow Jones skočio je 526 bodova ili 2,04 posto, na 26.289 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,90 posto, na 3.124 boda, a Nasdaq indeks 1,75 posto, na 9.895 bodova.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer snažno porasle, nakon što je objavljeno da je promet u trgovini na malo u svibnju skočio rekordnih 17,7 posto, znatno više od 8 posto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

„Podaci o potrošnji glavni su razlog rasta tržišta. No, usponu cijena dionica zasigurno je pridonijela i najava novih poticaja gospodarstvu”, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki LPL Financial.

Mediji, naime, pišu kako vlada predsjednika Donalda Trumpa priprema paket investicija u infrastrukturu vrijedan 1.000 milijardi dolara kako bi ubrzala izlazak gospodarstva iz recesije.

U fokusu ulagača jučer je bilo i izvješće predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella u Kongresu o situaciji u gospodarstvu.

Dok javnost ne bude sigurna da je pandemija suzbijena, nije vjerojatan puni oporavak gospodarstva, kazao je predsjednik Feda.

A broj novih slučajeva zaraze koronavirusom raste u Kini i pojedinim državama SAD-a, kao i u Latinskoj Americi.

„I dok koronavirus mnoge zabrinjava, ulagačima na tržištu dionica u fokusu je postupno otvaranje gospodarstava, a snažni makroekonomski podaci podržavaju nadu u brži nego što se očekivalo oporavak”, kaže Ryan Detrick.

Zbog pandemije koronavirusa, svjetske su burze polovicom ožujka pale na najniže razine u više godina. No, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja ožujka do početka lipnja nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka.

Zahvaljujući tome, Dow Jones indeks sada je od svoje rekordne razine, dosegnute krajem veljače, udaljen oko 11, a S&P 500 oko 8 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 2,94 posto, na 6.242 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 3,39 posto, na 12.315 bodova, a pariški CAC 2,84 posto, na 4.952 boda.

Komentiraj