Wall Street porastao uoči izvješća o inflaciji, na azijskim burzama vlada oprez. Cijene nafte rastu

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle jer se ulagači nadaju da će novi podaci pokazati da inflacijski pritisci u SAD-u popuštaju, što bi moglo navesti američku središnju banku da uspori tempo povećanja kamata.

Dow Jones porastao je 1,58 posto, na 34.005 bodova, dok je S&P 500 ojačao 1,43 posto, na 3.990 bodova, a Nasdaq indeks 1,26 posto, na 11.143 boda.

Nakon što su prošloga tjedna ti indeksi pali zbog rasta rizika od recesije, u prvom danu novoga tjedna nadoknadili su dio tih gubitaka.

To se zahvaljuje nadi ulagača da će izvješće o potrošačkim cijenama, koje će biti objavljeno o utorak, pokazati da inflacijski pritisci popuštaju.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je rast cijena na malo u studenome usporio na 7,3 posto, sa 7,7 posto mjesec dana prije, a da je temeljna stopa inflacije skliznula sa 6,3 na 6,1 posto.

No, postoji rizik da bi podatak o inflaciji mogao biti nešto veći jer su u studenome proizvođačke cijene porasle više nego što se očekivalo.

Upravo je taj podatak, objavljen u petak, najviše utjecao na pad cijena dionica na Wall Streetu krajem prošloga tjedna.

Popuštanje inflacije omogućilo bi, pak, Fedu da uspori tempo povećanja kamatnih stopa.

Nakon serije povećanja kamata za 0,75 postotnih bodova, na tržištu se procjenjuje da će Fed na sjednici u srijedu podignuti kamate za 0,50 postotnih bodova.

No, i dalje će ostati otvorena pitanja do koje će razine Fed povećati kamate – na 4,75 ili 5,00 posto – i koliko će se dugo zadržati na tim razinama?

Trenutno se ključne kamate kreću u rasponu od 3,75 do 4 posto, najvišoj razini od početka 2008. godine.

Riječju, puno toga ovisi o tome koliko će se brzo stopa inflacije početi približavati Fedovim ciljanim razinama.

A zbog visoke inflacije i posljedičnog rasta kamatnih stopa, Wall Street je na putu velikih godišnjih gubitaka.

S&P 500 indeks trenutno je u minusu oko 16 posto u odnosu na početka godine i na putu je prvog godišnjeg pada od 2018. A ostane li S&P 500 na ovim razinama do kraja godine, zabilježit će najveći godišnji pad od 2008.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,41 posto, na 7.445 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,45 posto, na 14.306 bodova, a pariški CAC 0,41 posto, na 6.650 bodova.

Azijske burze na oprezu, dolar ojačao

Na azijskim se burzama u utorak trguje oprezno zbog rasta broja oboljelih od covida u nekoliko kineskih gradova i jer ulagači ne žele previše riskirati uoči izvješća o inflaciji u SAD-u, koje bi moglo znatno utjecati na smjer tržišta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,4 posto, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,4 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,4 posto. U Južnoj Koreji su, pak, blago pale.

Na azijskim se burzama trguje oprezno jer su ulagači zabrinuti zbog rast broja oboljelih od covida u nekoliko kineskih gradova, uključujući Peking, nakon što su vlasti prošloga tjedna popustile restriktivne mjere usmjerene na suzbijanje virusa.

Podršku tržištima pruža, pak, jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu. Dow Jones porastao je 1,6 posto, dok je S&P 500 ojačao 1,4, a Nasdaq indeks 1,3 posto.

Dolar oslabio, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 105,01 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 105,17 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 137,02 na 137,65 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0540 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0515 dolara.

Cijene su nafte, pak, u plusu drugi dan zaredom, nakon što su prošloga tjedna zaronile na najniže razine u ovoj godini.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je jutros 1,17 posto, na 78,90 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,15 posto, na 73,95 dolara.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner