WALES Pronađeno kravlje ludilo, nema opasnosti za zdravlje ljudi

Pixabay

Kravlje ludilo pronađeno je u mrtvim kravama u Walesu, a vlasti su brzo uvjerile javnost kako za ljudsko zdravlje nije bilo nikakve opasnosti, jer zaraženo meso nije došlo do ljudske prehrane, prenose britanski mediji.

“Identifikacija ovog slučaja pokazuje kako kontrole koje imamo rade”, rekla je zamjenica ministra poljoprivrede Rebecca Evans. Prošle je godine potvrđen samo jedan slučaj bolesti kod životinja, a godinu ranije dokumentirana su tri slučaja.

Zbog dugotrajne inkubacije, koja traje od dvije do čak osam godina – izolacija i praćenje bolesti pokazalo se teškim. Kravlje ludilo, ili goveđa spongiformna encefalopatija smrtonosna je i neurodegenerativna bolest goveda koja se širi infekcijom, a ako se prenese na ljude uzrokuje Creutzfeld-Jakobovu bolest.

U Velikoj Britaniji zabilkježeno je 177 slučaja kravljeg ludila kod ljudi, a samo jedan slučaj od 2012. godine. Ova bolest ima ogroman učinak na britansku poljoprivredu, vjeruje se kako je više od 180 tisuća goveda izloženo bolesti, a više od četiri milijuna je zaklano kako bi se spriječilo širenje infekcije.

Komentiraj