Nogometna reprezentacija Walesa ostvarila je povijesni uspjeh plasiravši se u polufinale Europskog prvenstva u Francuskoj.

Wales je u svom premijernom nastupu na europskim prvenstvima stigao do polufinala nakon što je velikim preokretom pobijedio Belgiju 3-1.

Wales je do sada samo jednom nastupio na velikoj sceni – na svjetskom prvenstvu 1958. godine gdje je ispao u četvrtfinalu od Brazila. Pogodak odluke tada je zabio Pele.

Belgija je do sada dva puta stigla do polufinala Europskog prvenstva 1972. i 1980. godine. U dosadašnja dva polufinalna nastupa jednom je izborili i finale, međutim u završnom susretu EP-a u Italiji 1980. godine izgubila je od Zapadne Njemačke 1-2.  Belgijance je tada srušio dvostruki strijelac Horst Hrubesch.

Belgija je igrala polufinale i na EP-u 1972. godine koje je održano upravo u Belgiji. Na završnom turniru tada su nastupile četiri reprezentacije, a Belgija je u polufinalu izgubila od Zapadne Njemačka 1-2. No u susretu za 3. mjesto slavila je protiv Mađarske 2-1. Utakmice za treće mjesto na europskim prvenstvima igrane su do 1980. godine.

Europsko prvenstvu u Francuskoj prvi je EURO za Belgijance nakon 2000. godine kada su završni turnir organizirali zajedno s Nizozemcima i ispali već u natjecanju po skupinama.

Komentiraj