WADA razočarana što Rusija nije izbačena s OI

EPA/KAY NIETFELD

Predstavnici međunarodne antidopinške agencije (WADA) razočarani su nedjeljnom odlukom Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) koja ruskim sportašima, unatoč brojnim dokazima o sustavnom dopingiranju, nije zabranila nastup na Olimpijskim igrama u Riju.

“McLarenovo izviješće je bez sumnje utvrdilo dopinški program na državnoj razini, a to jasno upućuje na to da se Rusiji radi protivno principa poštenoga sporta i krše antidopinška pravila. Razočarani smo jer MOO nije poslušao mišljenje WADE”, kazao je predsjednik WADE Craig Reedie.

Izvršni odbor MOO-a je na telefonskoj sjednici odlučivao o sudbini ruskih sportaša nakon što je istraga pokazala da su ruski državni organi provodili program sustavnog dopingiranja sportaša. Profesor Richard McLaren je u svom izvještaju naveo da je rusko ministarstvo sporta organiziralo, aktivno sudjelovalo i pomagalo svojim sportašima prilikom dopingiranja. Kanadski odvjetnik, koji je vodio neovisnu istragu, je napisao kako su uz rusko ministarstvo sporta i njihova antidopinška organizacija, te federalne sigurnosne službe bile uključene u cijeli proces varanja tijekom zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine, ali i tijekom svjetskog atletskog prvenstva u Moskvi godinu dana ranije.

MOO je ipak donio odluku da neće suspendirati Rusiju, ali je odluku o suspenziji prepustio pojedinačnim sportskim savezima. Predsjednik MOO-a Thomas Bach je u najavi sjednice poručio kako će pokušati pronaći ravnotežu između ‘kolektivne krivnje’ i ‘pojedinačne pravde’.

Ne prestaju ni reakcije sportaša pa je olimpijskim prvak u skoku udalj Greg Rutherford MOO-a nazvao “beskičmenjacima”, te dodao kao mnogi sportaši misle da je Rusiju trebalo izbaciti s Igara.

“Znam da ne postoji kolektivna krivnja, ali je puno veći rizik ne kazniti kulturu dopinga koja se potiče s najvišeg vrha. Ovo je najveća prijetnja sportu, a sada je krivac MOO”, kazao je Rutherford.

Komentiraj