Jurica Galoic/PIXSELL

WADA objavila popis 114 imena osoba suspendiranih zbog dopinga, među njima i Martin Marić

Svjetska antidopinška organizacija (WADA) je u utorak na svojim službenim stranicama objavila popis s imenima 114 sportaša i osoba iz sportskog okruženja koji su zbog upotrebe dopinga suspendirani na neki rok ili doživotno, a među njima je i hrvatski atletičar bacač diska Martin Marić kojem suspenzija ističe 5. kolovoza 2016. godine.

“WADA čvrsto vjeruje da se sportaši ne dopingiraju sami i da ih često iz njihovog okruženja potiče na varanje”, izjavio je predsjednik WADA-eSir Craig Reedie.

“Ovaj novi pravilnik o “zabranjenom udruživanju” šalje jasnu poruku sportašima: ne udružujte se s osobama koje su prekršile neko antidopinško pravilo i potiču vas da varate sustav i da kradete svojim kolegama sportašima pravo na čisti sport”, dodao je Reedie.

“Objavljivanjem ovog popisa, WADA pomaže sportašima da znaju koje osobe da izbjegavaju ako žele izbjeći kršenje pravila sami. Ovaj će popis također pomoći Antidopinškoj organizaciji (ADO) s obzirom da je njihova odgovornost savjetovati svoje sportaše o osobama iz sportskog okruženja koje ima ‘diskvalificirajući status’ i o posljedicama takvog udruživanja.”Popis će biti obnavljan na WADA-inim službenim stranicama kvartalno ili češće, ovisno o informacijama koje dobije od ADO-a.

Mariću, hrvatskom rekorderu u bacanju diska, prošle je godine u urinu utvrđeno prisustvo anaboličkog agensa ostarina i njegovih metabolita. Ostarin je eksperimentalni lijek kojim se tretira osteoporoza i smanjuje trošenje mišića. Sportaši ga mogu koristiti kako bi povećali izdržljivost. Svjetska antidopinška agencija stavila je tvar na svoj popis 2008. godine

Na popisu je najviše talijanskih sportaša kojih je 55. Među imenima osoba koje su dobile doživotnu suspenziju je talijanski liječnik i biciklistički trener Michele Ferrari, zatim američki atletski trener Trevor Graham, koji je između ostalog surađivao i sa sprinterkom Marion Jones. Ona je na Olimpijskim igrama 2000. u Sydneyju kao prva atletičarka u povijesti ljetnih OI osvojila pet medalja, tri zlatne i dvije brončane koje su joj zbog priznanja da je uzimala doping u aferi Balco oduzete.

Američki atletičar Jonathan Drummond, član zlatne američke štafete 4×199 s OI 2000. u Sydneyu, ima zabranu sudjelovanja na sportskim natjecanjima do 16. prosinca 2022. Po završetku karijere postao je trener i radio je s Tysonom Gayom koji je bio pozitivan na testu  2013. nakon čega mu je oduzeta srebrna medalja s Olimpijskih igara 2012. u Londonu.

Komentiraj