Volkswagen

VW priznao krivnju, stopirana prodaja dizelaša u SAD-u

Nakon skandala s prikrivanjem stvarne razine zagađenja dizel motora u Americi, oglasio se i prvi čovijek Volkswagena, Martin Winterkorn.

Winterkorn je objavio da osobno jako žali što je kompanija na ovaj način iznevjerila povjerenja kupaca i javnosti.

On je dodao kako će Volkswagen pokrenuti istragu i obećao da će kompanija “učiniti sve što je neophodno kako bi ispravila nanesenu štetu”.

Podsjećamo, američka Agencija za zaštitiu okoliša (EPA) optužila je grupaciju Volkswagen kako je uz pomoć softverskog uređaja prikrivala stvarnu razinu zagađenja dizel motora koji su ugrađeni u skoro pola milijuna vozila na tržištu SAD-a.

Riječ je o četvorocilindarskim, 2.0 litatrskim TDI jedinicama koje su ugrađivane u modele Volkswagena i Audija na američkom tržištu u posljednjih 6 godina.

Ironično, ovi motori reklamirani su na web stranici proizvođača kao “čisti” dizelaši (clean diesel), a EPA tvrdi da zahvaljujući softverskoj prevari vozila u stvarnosti ispuštaju 10 do 40 puta više štetnih plinova (ugljikovih oksida) nego što je dozvoljeno.

Volkswagen je odmah obustavio prodaju vozila s problematičnim motorima u Sjedinjenim Državama, a suočen je i sa velikom novčanom kaznom koja maksimalno može iznositi 37.500 dolara po automobilu (do sada je u SAD-u prodano oko 482.000 vozila sa spornim dizel motorima).

Predstavnica agencije rekla je kako je razočarana postupkom renomiranog proizvođača automobila.

EPA će najverojatnije uskratiti Volkswagenu certifikat za 2.0 TDI motor, što će se odraziti na modele planirane za 2016. godinu, među kojima je i redizajnirani Passat za američko tržište.

Komentiraj