HINA / Sava RADOVANOVIĆ

VULIN ‘Plan za Kosovo isključuje priznanje neovisnosti’

Plan srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića za Kosovo isključuje priznanje neovisnosti, poručio je u intervjuu beogradskom tisku od nedjelje srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin.

“Priznanje Kosova i Metohije je isključeno. Nema govora o tome. Od Bruxelleskog sporazuma (o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine iz 2013.), uz sve moje zamjerke tom sporazumu, uspjeli smo sačuvati srpsku državu na Kosovu”, izjavio je Vulin u intervjuu za nedjeljno izdanje lista Politika.

On je, u povodu nedavnog poziva srbijanskog šefa države Aleksandra Vučića na unutarnji dijalog o rješavanju kosovskog problema, istaknuo i da “sve institucije u koje Srbija čvrsto vjeruje” trebaju reći svoje stajalište o Kosovu kao “strateškom nacionalnom pitanju”.

Vučić je, pozivajući sunarodnjake na unutarnji dijalog o Kosovu, rekao da je taj zajednički odgovor na sadašnje probleme “odlučujući za budućnost Srbije i srpskog naroda”, jer pitanje odnosa prema Kosovu “usporava Srbiju”.

“Dok to ne riješimo, imat ćemo zamrznut konflikt i nikada se iz toga nećemo izvući”, poručio je Vučić, čiji je poziv potaknuo različite reakcije u javnosti, od odobravanja i prihvaćanja dijaloga do primjedbi da želi podijeliti odgovornost za obveze koje je u pogledu promjena Ustava i rješavanja kosovskog problema obećao Zapadu.

Komentiraj