HINA / Mladen VOLARIĆ

VULIN “Hrvate boli podsjetnik da su Srbi nacističke žrtve”

Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin komentirao je za Tanjug izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji je na obilježavanju Dana sjećanja na protjerane i stradale Srbe u ‘Oluji’ kazao: “Hitler je htio svijet bez Židova, Hrvatska je željela Hrvatsku bez Srba”.

Vulin kaže kako je Vučić pred hrvatsku prošlost u budućnost samo postavio ogledalo. “Ako se Hrvatima ne sviđa slika u ogledalu, neka se promjene”, kaže Vulin i dodaje kako Hrvate ne boli usporedba s nacistima, već ih boli što se podsjeća da su ‘Srbi bili i jesu nacističke žrtve’.

“Hrvati nikada neće Vučiću oprostiti što je Srbiji vratio glas i izborio pravo na istinu”, zaključio je Vulin.

Podsjetimo, uz ocjenu da su Srbi stradali kao “narod šiban mržnjom”, Vučić je rekao da se “zločini ne mogu zaboraviti jer je svaki zločin vječan”.

“Ti koji slave trebaju znati – kad ubiješ nekog danas ubio si ga i sutra, a kad prognaš nekog danas prognao si i njegovo jučer”, istaknuo je Vučić, ocijenivši da “nema okvira u koji se taj zaborav može smjestiti”.

Naveo je da se mržnja koja je nastala u prošlosti nastavila i u vrijeme “Oluje”, a ocijenio je “tragičnim” da te mržnje ima i danas.

“Motiv je važan isto kao zločin jer mržnja ne poznaje vrijeme. Hitler je htio svijet bez Židova, Hrvatska je željela Hrvatsku bez Srba”, smatra srbijanski šef države, rekavši kako “ne zna šta je najveći zločin ako to nije zločin počinjen u ime krvi, nacije i vjere”.

On je, ne spominjući izravno Hrvatsku, rekao da nitko za zločine nije “ni iz prostojnosti kažnjen”, i govoreći u trećem licu, rekao kako “neće da priznaju ni Jasenovac ni njegove žrtve, niti da su ubili stotine tisuća Srba”.

Njegove su izjave izazvale burne reakcije kod hrvatskih političara. “Mirna reintegracija hrvatskog podunavlja došla je 1998. i zaokružila našu teritorijalnu cjelovitost, a što se izjave tiče i usporedbi koje se odnose na holokaust što je previše, previše je”, rekao je premijer Andrej Plenković u nedjelju.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić kazao je kako Vučićeve zjave ne doprinose uspostavi i normalizaciji odnosa između Hrvatske i Srbije.

Ministri poručili Vučiću ‘Velikosrpska politika izvršila je agresiju na Hrvatsku’

Komentiraj