Vukovarski SDP osudio paljanje hrvatske zastave u Vukovaru i “sramotna” skanidranja u Kninu

Anto Magzan/PIXSELL

Vukovarski SDP-a u četvrtak je najoštrije osudio paljenje zastave Republike Hrvatske koja je na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti bila izvješena na obiteljskoj kući u Vukovaru, ali i “sramotna” skandiranja u Kninu tijekom proslave obljetnice “Oluje”.

Kad je riječ o paljenju hrvatske zastave u Vukovaru, u tamošnjem SDP-u upozoravaju da se takvim činom namjerno ugrožavaju međuetnički odnosi te narušavaju dosad ostvareni napori međusobnog uvažavanja i razumijevanja unutar vukovarske zajednice.

“Smatramo da to nije stav manjinske srpske zajednice u Vukovaru, nego pojedinaca koji vrlo grubo kršeći zakon, namjerno ‘potpiruju vatru'”, izvijestio je vukovarski SDP.

Vukovarski SDP-ovci osudili su i “sramotna skandiranja u Kninu” tijekom proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 20. obljetnice operacije “Oluja”.

Smatraju da takva skandiranja ne pridonose razvoju tolerancije, demokracije, zajedništva i poštivanja ljudskih prava.

 

  • “Vjerujemo da će mjerodavne institucije Republike Hrvatske u svim slučajevima kršenja zakona i narušavanja javnog reda i mira, kao i govorima mržnje reagirati po zakonu, brzo i efikasno”, priopćio je vukovarski SDP.

 

Uoči koncerta Marka Perkovića Thompsona, organiziranog u srijedu navečer u Kninu u sklopu obilježavanja 20. obljetnice vojno redarstvene operacije “Oluja” s pozornice se okupljenima obratio jedan od vođa braniteljskog prosvjeda u Savskoj Đuro Glogoški, a njegov govor je prekidan povicima “Ubij Srbina”. Pjevač je koncert otvorio pjesmom Čavoglave i ustaškim usklikom “za dom” na što mu je mnoštvo iz publike glasno uzvratilo “spremni”.

Šibenska policija potvrdila je u srijedu kako je pjevač na početku koncerta uzviknuo ustaški pozdrav “za dom” i da mu publika uzvraća “spremni”, no je li time kršio javni red i mir u policiji još ne žele komentirati. O tom će događaju, ističu, poslati posebno izvješće Državnom odvjetništvu i nakon konzultacija s tim tijelom odlučiti hoće li podnositi prijavu.

Vukovarska policija još traga za osobom koja je zapalila zastavu.

Komentiraj