facebook.com

Vukovarski SDP i Živi zid prozivaju zbog “politizacije Vukovar film festivala”

Vukovarske gradske organizacije SDP-a i Živog zida oglasile su se u subotu priopćenjem u kojem navode kako je 11. Vukovar film festival (VFF) ispolitiziran i prije nego je i počeo, a pojašnjavaju kako je razlog tome činjenica što je prošlogodišnjem volonteru VFF-a Dejanu Gemeriju, koji je i predsjednik Foruma mladih SDP-a Grada Vukovara, zabranjeno volontiranje na festivalu.

“Navodni razlog zabrane volontiranja je činjenica da je Dejan Gemeri prošle godine, van vremena volontiranja, na svom privatnom profilu na društvenoj mreži napisao kako je ovo prvi i zadnji put da Festival otvara tadašnji ministar kulture, Zlatko Hasanbegović, uz oštru retoriku zbog koje se kasnije bez zadrške i javno ispričao. No, to je očito jako zasmetalo gradsku vlast koja je kao suorganizator volontiranja na Festivalu izravno zabranila da Dejan Gemeri ove godine bude volonter uz napomenu da je ‘zviždao i dovikivao’ što je apsolutna neistina“, stoji u priopćenju kojega potpisuju predsjednici vukovarskih gradskih organizacija SDP-a i Živog zida Goran Bošnjak i Pavao Josić.

Oni u priopćenju ukazuju i na slična događanja kada je Gemeriju kao jedinom redovitom studentu fizike treće godine onemogućeno nastavljanje studentskog posla, davanje instrukcija, kao i kada mu nije bilo dozvoljeno sudjelovanje na tribini koja se održavala u Gradskoj knjižnici.

“Ovakvo bahato ponašanje aktualne vlasti i Gradonačelnika unutar kulturnog prostora jednostavno ne smije proći bez reakcije. Neshvatljivo je da smo zašli u vrijeme u kojem se opet moramo boriti za demokraciju, za pravo govora, za pravo na vlastito mišljenje i stav, uz mogućnost i pogreške i isprike ukoliko za tim ima potrebe. Očito je da ova vlast želi uskratiti ta prava svima onima koji se usude kritizirati ih i misliti jasno i glasno na drugačiji način. Želimo društvo koje će biti slobodno, građanke i građane koji će moći izraziti svoje mišljenje, pa i pogriješiti, a da pritom ne moraju strahovati da će imati ovakve i slične negativne posljedice. Ne želimo vlast koje se naši mladi moraju bojati i od koje se moraju skrivati”, navodi se u priopćenju vukovarskog SDP-a i Živog zida.

Komentiraj