HINA

Vukovarska oporba: Izmjene Statuta manjkave i protivne demokraciji

Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a u vukovarskom Gradskom vijeću Goran Bošnjak ocijenio je da su izmjene Statuta Grada Vukovara pune manjkavosti, a prijedlog izmjena nezakonit što po njegovom mišljenju može dovesti do raspuštanja Gradskog vijeća, dok predsjednik Kluba vijećnika SDSS-a Dejan Drakulić smatra da je riječ o izmjenama koje su protivne demokraciji.

Usvojene izmjene Statuta Grada Vukovara nisu dobre i pune su manjkavosti, a sam prijedlog vladajućih izmjena Statuta nezakonit je i može dovesti do raspuštanja Gradskog vijeća, izjavio je Bošnjak novinarima nakon što su vijećnici SDP-a, SDSS-a, HNS-a i SNS-a u ponedjeljak napustili sjednicu Gradskog vijeća nezadovoljni što vladajući “ignoriraju” sve njihove prijedloge.

“Mislim da smo propustili dobru priliku. I dalje Vukovar ostaje grad slučaj, ali ne zbog Vlade Republike Hrvatske nego zbog vlasti u Gradu koja se bavi sama sobom i zapošljava podobne”, poručio je Bošnjak, dodajući kako se SDP protivio i prijedlogu gradskog proračuna za 2016., za koji smatra da je “sklepan s brda s dola” pa SDP o njemu ne želi odlučivati.

Zamjerio je vladajućima što četiri i pol mjeseci prije kraja godine donose gradski proračun za iduću godinu a da se ne zna realizacija ovogodišnjeg proračuna. Bošnjak je ocijenio kako HDZ i HKS donose proračun u ovo doba godine jer boje da bi Vlada, zbog po njemu nezakonitih izmjena Statuta, mogla raspustiti Gradsko vijeće.

“Ovo je ‘sumrak saga’ demokracije, a isključivanje sa sjednice Vijeća mene i kolegice iz SDP-a Biljane Gaće govori da su vladajući u Vukovaru izuzetno nervozni”, ocijenio je vijećnik HNS-a Nenad Bućko.

Vezano uz izmjene Statuta Grada Vukovara, predsjednik Kluba vijećnika SDSS-a Dejan Drakulić rekao je kako je riječ o izmjenama koje su protivne demokraciji. Katastrofalnim je pritom ocijenio članak kojim se obvezuje Gradsko vijeće da svake godine razmatra dostignuti stupanj razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima te da u skladu s donesenim zaključcima donosi odluku o mogućnosti, odnosno potrebi proširivanja opsega osiguranih individualnih prava pripadnika srpske nacionalne manjine.

“Stečena prava su nam umanjena ovom odlukom”, ocijenio je Drakulić, navodeći za primjer brisanje iz Statuta dosadašnjih stavaka koji su pripadnicima nacionalnih manjina omogućavali razmjernu zastupljenost u skupštinama, upravnim vijećima i nadzornim odborima trgovačkih društava, javnih ustanova i drugim pravnim subjekatima kojima je osnivač Grad Vukovar.

Također je kazao kako je sada na potezu Ured državne uprave koji ima pravo poslati Statut Ministarstvu uprave na ocjenu zakonitosti, na što pravo ima i Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Vukovara. “Vijeće srpske nacionalne manjine sastat će se i razmotriti novonastalu situaciju te donijeti određenu odluku”, najavio je Drakulić koji je i predsjednik toga vijeća.

 

  • Vukovarsko Gradsko vijeće većinom glasova izglasalo je u ponedjeljak izmjene gradskog Statuta kako bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda od 11. kolovoza prošle godine kojom je vukovarskom Gradskom vijeću naloženo da u roku od godinu dana riješi pitanje dvojezičnosti u tome gradu te usvojilo i proračun Grada za 2016. godinu.

 

Za izmjene Stauta kao i gradski proračun glasovalo je deset vijećnika vladajuće koalicije HDZ-HKS uz podršku vijećnice HDSSB-a Slavice Jelinić koja je svojom podrškom osigurala presudni glas kako bi se izmjene Statuta izglasale, a proračun usvojio. Nakon izmjena Statuta, sjednicu Vijeća napustili su oporbeni SDP, SDSS, HNS i SNS. Prije toga, zbog povrede Poslovnika, odlukom predsjednika Gradskog vijeća Igora Gavrića (HDZ) iz rada Vijeća isključeni su oporbeni vijećnici Biljana Gaće i Nenad Bučko.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (HDZ), nakon što je na sjednici Gradskog vijeća izglasana odluka o izmjeni Statuta Grada Vukovara, izjavio je na konferenciji za novinare da se izmjenama “pružaju maksimalna prava pripadnicima srpske nacionalne manjine u Vukovaru, ako se uzmu u obzir životne činjenice i faktične okolnosti u gradu”.

Komentiraj