Facebook

Vukovar studentima ukinuo subvencioniranje prijevoza

Grad Vukovar u akademskoj godini 2017./2018. neće subvencionirati prijevoz studenata, piše srednja.hr.

Veliki broj vukovarskih studenata studira u Osijeku do kojega pokazna karta stoji 1100 kuna. Vukovarski studenti zbog ovog novog financijskog udara na njih i njihove roditelje najavljuju prosvjede. Prekidu subvencioniranja prijevoza oštro se usprotivio i vukovarski SDP.

“Aktualna gradska vlast često se kune u mlade i napominje da sve čini kako bi ih zadržali, ali ovakvim i sličnim djelima jasno pokazuju da nikada neće shvatiti kako su mladi, obrazovani ljudi pokretači gospodarskog oporavka i oni koji će u bliskoj budućnosti biti nositelji društvene zajednice. Odlukom da se u mjesecu listopadu od strane Grada ne sufinancira prijevoz studentica i studenata još jedan su pokazatelj mladima da su za ovu gradsku vlast oni samo slovo na papiru kad se treba skupljati jeftine političke poene”, istaknuto je u vukovarskom SDP-u.

Vukovarski studenti koji pohađaju osječke fakultete u ovom trenutku nemaju alternativu, budući da su natječaji za smještaj u studentske domove odavno zatvoreni. “Sufinanciranje prijevoza za studente u Osijeku godišnje iznosi oko milijun i 200 tisuća kuna, za što iz Gradske uprave kažu da više nema sredstava. Razlog tome je što državna vlast, navodno, nije dotirala sredstva u Vukovar”, rečeno je u SDP-u Vukovar.

“Svjesni teških životnih uvjeta vukovarskih obitelji, moramo ukazati da ukoliko imaju studenta ili studenticu koja studira u Osijeku, samo za mjesečnu kartu bi morali izdvajati oko 1.100 kuna. Ovo je novi udar na standard vukovarskih obitelji te potencijalno ugrožava i nastavak obrazovanja pojedinih studentica i studenata koji si to ne mogu priuštiti”, dodaju iz Foruma mladih SDP-a.

Iz Foruma dodaju kako se istovremeno u gradskom Odjelu koji je ukinuo subvencije povećavaju plaće. “Zanimljiv podatak iz zadnjeg rebalansa proračuna je da se samo u Odjelu za društvene djelatnosti, iz kojeg se sufinancira spomenuti prijevoz, iznos za plaće zaposlenica i zaposlenika povećao preko 2 milijuna kuna”, navode.

O ovome su se oglasili i iz Grada Vukovara. Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček kazao je kako će posljedice štednje osjetiti svi, a među prvima su se našli studenti. Pojasnio je kako je trenutačna gradska vlast odgovorna i da se odgovorno moraju ponašati i prema gradskim financijama.

Najavio je da će novi prijedlog zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave, koji će u saboru biti donesen do kraja godine, Gradu Vukovaru do 2020. godine smanjiti prihode za 15 milijuna kuna. Najavio je daljnje mjere štednje koje će osjetiti svi. Dodao je kako Grad maksimalan naglasak stavlja na obitelji te na vrtićku i osnovnoškolsku djecu koju maksimalno pomaže.

Trenutno bez subvencioniranog prijevoza ostaje 140 studenata s prebivalištem na području Vukovara. Pavliček pojašnjava kako je subvencioniranje ovisilo o financijskim mogućnostima Grada te da postoji vraćanje financiranja prijevoza za studente ukoliko se financijska situacija bude kretala u pozitivnom smjeru.

Forum mladih SDP-a odlučio je gradskoj vlasti uputiti ultimatum. “Ovim putem pozivamo gradonačelnika Penavu da se čim prije vrati sa službenog putovanja u Australiji i suoči se sa stvarnim problemima u svom gradu. Prema informacijama s kojima raspolažemo, gradonačelnik se vraća 9. listopada te ga molimo da ovaj problem riješi najkasnije do sljedeće srijede (11. listopada), inače ćemo biti primorani organizirati prosvjed ispred gradske uprave. Dosta je floskula o mladima i navodnoj brizi vlasti za nas”, poručili su gradočelniku Ivanu Penavi.

Komentiraj