Davor Javorovic/PIXSELL

Vukovar: Predsjednica s vukovarskim braniteljima, Dedaković i Borković nisu došli

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u Vukovaru se susrela s ratnim zapovjednicima postrojbi 204. vukovarske brigade koja je branila Vukovar 1991. godine, a sastanak je ostao u sjeni izostanka zapovjednika 204. brigade i obrane grada Vukovara – Mile Dedakovića i Branka Borkovića.

“Zadovoljni smo sastankom. Predsjednica je prihvatila našu molbu da bude pokrovitelj 25. obljetnice osnutka 204. vukovarske brigade koju ćemo obilježiti u rujnu ove godine. Predsjednica nas je saslušala i vidjet ćemo što će poduzeti”, rekao je u ime zapovjednika nazočnih sastanku Ivan Kovačić. Dodao je kako su predsjednicu branitelji upoznali s problemima oko statusa 204. brigade, neriješenim statusom maloljetnih branitelja, dodjelom činova mimo znanja zapovjednika pojedinih postrojbi i drugim problemima.

Na pitanje novinara zašto sastanku nisu nazočili Dedaković i Borković, koji je bio i posljednji zapovjednik obrane grada, Kovačić je kazao kako su obojica pozvani, ali da ne zna zašto nisu došli.  “Osobno sam kontaktirao s Borkovićem koji je rekao da će doći. Ne znam zašto nije došao. Rekao mi je i da će on zvati Dedakovića”, istaknuo je. Napomenuo je da je popis sudionika na sastanku s predsjednicom sastavljao upravo on u dogovoru s Borkovićem.

Ratni zapovjednik 4. bojne 204. brigade Nikola Toth, pak, tvrdi kako Dedaković nije bio ni pozvan na sastanak, te da je zbog toga i došlo do “neugodne situacije”. “Došlo je do neugodne situacije i atmosfere, jer na sastanak nije pozvan Dedaković, a morao je biti. To nije krivica suradnika predsjednice, nego protokola 204. vukovarske brigade. Ne znam tko je odgovoran, ali krivi su i Vukovar i Vukovarci, zapovjednici i gužva među nama. Među nama je najveći problem tko je pametniji, tko ima veće zasluge, kakav čin, guramo jedni druge u stranu. Sada smo u stranu gurnuli i zapovjednika”, pokušao je Toth objasniti novinarima situaciju među zapovjednicima vukovarskih ratnih postrojbi.

  • Nakon sastanka sa zapovjednicima 204. vukovarske brigade, Kolinda Grabar Kitarović na prigodnoj je svečanosti posthumno dodijelila odličja Reda Bana Jelačića i Reda hrvatskog triolista.

“Vukovar je grad heroj i grad heroja. Svi njegovi branitelji, kao i svi koji su kao civili trpjeli ubijanje grada, su naši heroji. Svi oni upisani su najkrupnijim slovima u borbi za slobodu. Vukovar je bio najteža postaja u ratu i postao simbol svih razorenih naših gradova i sela. Radi svih zasluga učinit ću sve da se sudbina nestalih rasvjetli što je moguće prije. Ipak, najveća zahvalnost i njima i vama bit će kada građanima širom Domovine osiguramo dostojanstven život i osiguramo da mladi ne napuštaju Hrvatsku. Na nama je da što prije to ostvarimo. Vjerujem da to možemo zajedno”, rekla je u obraćanju članovima obitelji i rodbine posthumno odlikovanih hrvatskih branitelja i civila.

Komentiraj