Goran Ferbezar/PIXSELL

Vukovar: HDSSB podupire izmjene Statuta o dvojezičnosti

HDSSB-ova vijećnica u vukovarskom Gradskom vijeću Slavica Jelinić najavila je potporu izmjenama gradskog Statuta, koje će na sjednici Vijeća u ponedjeljak predložiti gradonačelnik Ivan Penava (HDZ), kako bi se ispoštivala lanjska odluka Ustavnog suda kojom je Gradskom vijeću naloženo da u roku od godinu dana riješi pitanje dvojezičnosti u tom gradu.

“U HDSSB-u smatramo kako je dostavljeni prijedlog izmjena i dopuna Statuta grada Vukovara od strane gradonačelnika usklađen s obrazloženjem i sadržajem odluke Ustavnog suda, te da nije isključiv već sadrži obvezu Gradskog vijeća da svake godine analizira stanje te izvrši eventualnu dopunu individualnih i kolektivnih prava pripadnika srpske nacionalne manjine”, izjavila je u nedjelju Slavica Jelinić na konferenciji za novinare.

Ustvrdila je kako prijedlog gradonačelnika doprinosi i svrsi koju članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina precizno definira. Najavila je spremnost da podrži i prijedlog gradskog proračuna za 2016. o kojem se također trebalo raspravljat na sjednici Vijeća u ponedjeljak, ali jedino ako budu prihvaćeni svi amandmani HDSSB-a.

 

  • Vukovarske gradske vlasti su u svibnju pokrenule izmjenu Statuta Grada Vukovara u Gradskom vijeću.

 

U vukovarskom Gradskom vijeću je osam vijećnika HDZ-a, po četiri vijećnika SDP-a i SDSS-a, dva vijećnika HKS-a te po jedan vijećnik HNS-a, SNS-a i HDSSB-a. Na vlasti je koalicija HDZ-HKS koja od ukupno 21 ima 10 vijećnika koliko imaju zajedno i SDP, SDSS, HNS te SNS, tako da je prevagu u odlukama Vijeća do sada u pravilu uvijek donosio glas Slavice Jelinić.

Ustavni sud je odlukom od 11. kolovoza 2014. obvezao vukovarsko Gradsko vijeće da u roku jedne godine u gradskom Statutu izrijekom propiše i uredi, za cijelo područje odnosno za pojedini dio ili pojedine dijelove područja Grada Vukovara, individualna prava pripadnika nacionalnih manjina na službenu uporabu svoga jezika i pisma.

Vukovarske gradske vlasti su u svibnju pokrenule izmjenu Statuta Grada Vukovara u Gradskom vijeću. Na prijedlog gradonačelnika Penave osnovano je povjerenstvo za izmjenu Statuta, koje je izradilo prijedloge koji će se pred gradskim vijećnicima naći na sjednici Gradskog vijeća 17. kolovoza. Predlaže se donošenje dviju odluka, Statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta te Statutarne odluke o ostvarivanju ravnopravne službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara kojom bi se postupno osiguravala individualna prava građana srpske nacionalnosti u Vukovaru.

Komentiraj