Članove Udruge Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu i izaslanstva Republike Albanije i Republike Kosova danas je u Vukovaru primio gradonačelnik Ivan Penava, a tijekom razgovora istaknuto je prijateljstvo i suradnja koji vežu dva naroda.

Predsjednik Udruge Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu Esad Čolaku rekao je među ostalim da su Albanci s Kosova Hrvatsku uvijek doživljavali kao drugu domovinu i u njoj nalazili “utočište, prijateljstvo i posao”, što je razlog sudjelovanja mnogih Albanaca u Domovinskom ratu u Hrvatskoj.

Ministar dijaspore Republike Kosova Valon Murati istaknuo je veliku pomoć Hrvatske tijekom rata za neovisnost Kosova i poslijeratnu pomoć, što Hrvatsku čini “jednom od najprijateljskijih zemalja u Regiji i Europi”.

“Zahvalan sam što Hrvatska daje puna prava albanskoj nacionalnoj manjini pa imamo i zastupnika u Hrvatskom saboru”, rekao je Murati, dodajući da hrvatski ustavni okvir daje puna prava svim nacionalnim manjinama, pa i Albancima koji su u skladu s tim vrlo dobro organizirani. Dodao je da na Kosovu “postoji inicijativa” da i hrvatska nacionalna manjina, iako malobrojna, dobije mjesto u parlamentu.

Veleposlanica Republike Kosova u Hrvatskoj Shkendije Geci Sherifi izjavila je da dvije države imaju odlične političke odnose te da ih zanima gospodarska suradnja pa je u Prištini i u Zagrebu održano nekoliko gospodarskih foruma.

“Doprinos Albanaca u Domovinskom ratu bio je velik, posebno u Vukovaru i Bogdanovcima, no dva naroda vežu i povijesno dobri odnosi”, podsjetio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava te ocijenio da će se prijateljstvo dvaju naroda i ubuduće njegovati.

Izaslanstva Republike Kosova i Republike Albanije bila su u posjetu Bogdanovcima i Vukovaru u sklopu Dana Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu, koji se organizira prvi put.

U Domovinskom ratu 1991. godine sudjelovalo je 2579 dragovoljaca Albanaca od kojih je 86 poginulo, a ranjeno ih je oko 500. Samo u Bogdanovcima, gdje je danas obilježena 25. godišnjica okupacije, poginulo je devet albanskih dragovoljaca, a svim poginulima u obrani toga mjesta danas su kod spomen-obilježja odala počast i izaslanstva Kosova  i Albanije.

Komentiraj