Marko Mrkonjic/PIXSELL

Vukovar: Dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora tijekom Domovinskog rata

U organizaciji Hrvatskog društva srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) u nedjelju se obilježava “Dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora tijekom Domovinskog rata”, a to je ujedno i dan kada je 1992. godine, kod Nemetina, održana posljednja velika razmjena logoraša iz srpskih koncentracijskih logora na način.

“Toga dana, prije 23 godine, na način “svi za sve” na slobodni hrvatski teritorij pušteno je 714 logoraša. U logorima je od posljedica batina i tortura preminulo oko 300 logoraša dok je oko 2.500 ljudi ubijeno na putu do logora”, rekao je predsjednik HDLSL-a Danijel Rehak.

Kazao je i kako je na području Srbije i u okupiranim dijelovima postojalo 70-ak logora, a da je kroz njih prošlo i više od 30.000 osoba. Od toga broja status logoraša ostvarilo je nešto manje od 8.000 osoba koje je popisao Međunarodni Crveni križ.

“To je jedan veliki problem koji niti do danas nije riješen. Tako priznat nije ni logor na Ovčari gdje je bilo zatočeno oko 4.000 osoba i gdje je ubijeno 260 osoba”, rekao je Rehak.

Na ovogodišnju obljetnicu zadnje velike razmjene došli su i tri ministra u tehničkoj Vladi – Tomislav Panenić, Tomo Medved i Josip Buljević.

“U Republici Srbiji moraju prihvatiti da su na njenom području postojali logori i to ne jedan ili dva nego 70. Prava koja proistječu iz mučenja i zvjerstava moraju biti priznata jer to je jedni put prema pomirenju”, rekao je ministar gospodarstva Panenić.

Ministar obrane Buljević kazao je kako je Dan logoraša veoma važan za stvaranje moderne Hrvatske kao i da je u Vukovar tim povodom došao s porukom da se tako nešto nikada više neće niti ne smije dogoditi.

“Vrijeme je da se srpske političke elite suoče s tim da su logori postojali i da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku te da se u skladu s tim i ponašamo”, rekao je Buljević.

Ministar branitelja Tomo Medved kazao je kako je kako zajedno trebamo tražiti način za senzibiliziranje hrvatske javnosti oko jedinstvenog stava za sve što se događalo u vrijeme Domovinskoga rata.

„Uz aktualni pristup Srbije EU žrtvama treba omogućiti nesmetan pristup pravosudnim tijelima i adekvatno obeštećenje kao i načine na koji će ta prava biti ostvarena.  Hrvatska će na tome insistirati”, rekao je Medved.

Dodao je i da neće biti zadovoljan sve dok posljednja žrtva ne ostvari svoja prava kao i da će prilikom izrade jedinstvenoga Zakona o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskoga rata voditi računa o tome.

U sklopu obilježavanja Dana logoraša u Vukovaru je održana svečana akademija poslije čega su se uputili do Nemetina, gdje se 14. kolovoza 1992. godine obavila velika razmjena, i gdje su potom podno spomen obilježja položili vijenac i zapalili svijeće.

Komentiraj