Besana noć za Vukomerčane

Robert Anic/PIXSELL

23.30 Premda se popljuvani i izvrijeđani Bandić trudi uvjeriti Vukomerčane, a i sve Zagrepčane, da se živi u sigurnom gradu, u naselju gdje se razmirica rješava opakim strojnicama nema ravnodušnog očekivanja epiloga drame koja samo pukom srećom nije okončana ljudskim žrtvama.


Photo: PIXSELL

21.44 Pripadnica jednog od zaraćenih klanova, za koje se s visokom sigurnošću smatra da pripadaju jednoj nomadskoj naciji na čijoj se zastavi nalazi kotač kao simbol mijena i stalnog putovanja, se ispričala za događaje koji su Vukomerec pretvorili u ratnu zonu. Pristaje i na seobu iz kuće na čijoj je adresi prijavljeno i gdje navodno živi njezinih 20 rođaka ali traži da gradska uprava pod dirigentskom palicom kontroverznog gradonačelnika Bandića pronađe adekvatnu alternativnu poziciju.

20.20 Ravnatelj Osnovne škole Vukomerec Zdravko Dominik izrazio je žaljenje zbog incidenta i naglasio da je škola ometena u radu zbog tog incidenta, ali da ni na koji način nije njemu doprinijela.

Ovdje sam rođen i išao u tu školu, kao i moja djeca, među brojnim drugima, i žao mi je zbog svega. Nadam se da ćemo u ponedjeljka ponovo krenuti s normalnom nastavom, rekao je Dominik.

20.00 Neizvjesnost i strah. Očekuju se cjelonoćne ophodnje i straže. Kopni li vjera u institucije?

19.16 Zaraćeni romski klanovi su se zakačili i predvečer. Netko je na balkon suparničke kuće bacio bocu koja je pogodila djevojku što je ovu dovelo do gotovo krajnjeg nervnog sloma uz bujicu psovki, kletvi i prijetnji. Za nju se pobrinula Hitna pomoć. Noć pomalo prekriva samo još jedan u nizu zaboravljenih zagrebačkih kvartova gdje vrijednost ljudskog života hvata galopirajuća inflacija. Vri, šapće se, spuštaju rolete i lokotima štite posjedi. Ćuk ili netopir. Roditelji ne puštaju djecu u školu jer nitko ne želi da novi ubojiti rafal iz kališnjikova ugasi neki mladi život. Čak i vukomerački psi šute.

Photo: Robert Anic/PIXSELL

 

18.10 Između Bandićevog čovjeka za krizna stanja Pavla Kalinića i jednog stanovnika Vukomerca je došlo do naguravanja. “Šta je, jesi ti policija”, zanio se Vukomerčanin Kaliniću u lice. Bandić glumi smionost: “Spreman sam dobit batine”, javlja Dnevnik.

Photo: Robert Anic/PIXSELL

17.30 Stigao Bandić. Sastanči pred osnovnom školom pred kojom se zbivao vatreni obračun. Okružio se djecom i simpatizerima te se nalazio u zoni komfora i sigurnosti. Marko Rašić iz policije:

“Policija je adekvatno i svrsishodno reagirala. Danas smo uhitili još jednu osobu koja je bila nedostupna. Prije smo redovito reagirali na dojave i prijave s tih spornih adresa. Većina uhićenih je otprije poznata policija za razne delikte.”

17.15 Dva dana nakon pucnjave ispred osnovne škole Vukomerec tamo je opsadno stanje. Nešto prije 16 sati interventna policija prvo je opkolila kuću jedne od obitelji koja je sudjelovala u pucnjavi. Kasnije su specijalci s fantomkama i dugim cijevima uletjeli u tu kuću i uhitili tri osobe, javlja HRT (VIDEO).

16.30 Policija je u petak popodne opkolila naselje Vukomerec.

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Navodno se sprema uhićenje povezano s pucnjavom od prije dva dana, piše 24 sata.

Iz policije se doznaje da se radi o “redovnim policijskim aktivnostima”.  Nakon obračuna u srijedu u zagrebačkom Vukomercu privedeno je 19 ljudi. Najstariji privedeni ima 57 godina, dok je najmlađi maloljetan.

Podsjetimo, oružani sukob izbio je u srijedu oko 19 sati u Porečkoj ulici na zagrebačkoj Peščenici u blizini osnovne škole, što je izazvalo zabrinutost i revolt lokalnog stanovništva.

Zbog toga je u četvrtak popodne tristotinjak roditelja i građana Vukomerca održalo prosvjed ispred škole, tražeći od nadležnih sigurnost za svoju djecu te odlazak romske obitelji koja je sudjelovala u sukobu, a gradonačelnika Bandića dočekali uvredama i zvižducima.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je u petak kako su svi građani, djeca i roditelji u Vukomercu sigurni, a policija je u stalnom kontaktu s roditeljima i vodstvom škole, te se dogovaraju određene aktivnosti usmjerene na vraćanje osjećaja sigurnosti.

Za njih i općenitu percepciju sigurnosti važno je da je policija tamo nazočna, uniformirana i u civilu, a počinitelji će odgovarati kad im se dokaže krivnja, istaknuo je Božinović.

Zagrebačka policija objavila je u četvrtak da je zbog ugrožavanja života i imovine privela 19 osoba na kriminalističko istraživanje, a danas se doznaje da istraživanje još traje.

Komentiraj