Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Vujčić proglašen najboljim guvernerom u Srednjoj i Istočnoj Europi

Guverner HNB-a Boris Vujčić proglašen je najboljim guvernerom u Srednjoj i Istočnoj Europi u 2018. godini, a to mu je priznanje dodijelila publikacija GlobalMarkets koja prati rad godišnjih skupština Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, kao i brojnih drugih međunarodnih financijskih institucija, objavila je Hrvatska narodna banka na svojim stranicama.

U obrazloženju upućenom guverneru HNB-a, navodi se u obavijesti na internetskim stranicama Hrvatske narodne banke, ističe se “njegova važnost za uspješno, ali malo gospodarstvo u regiji, koja se odupire još jednom valu previranja na tržištima u nastajanju. Vrijednost guvernerova rada potvrđena je u srpnju 2018. kada je dobio potporu da vodi hrvatsku središnju banku u drugom šestogodišnjem mandatu, smatra urednički odbor GlobalMarkets-a”.

“Pozornost Hrvatske narodne banke usmjerena je na tečaj, s ciljem ulaska u ‘čekaonicu’ europske zajedničke valute do 2020., pri čemu se euro koristi kao sidro za tečaj kune. Hrvatska se suočava s izazovima, ponajprije s razmjerno visokom razinom javnog duga, koji je iznosio 78 posto BDP-a u 2017. Ipak, Hrvatska se također nalazi na dobrom putu u pogledu stanja javnih financija, kažu analitičari i ekonomisti. Njezine međunarodne pričuve dosegnule su najvišu razinu dosad od 16,5 milijardi eura (19,3 mlrd. USD) u lipnju. ‘Vujčić dobro obavlja težak posao’, rekao je glavni ekonomist jedne banke usmjerene na Srednju i Istočnu Europu – zaključuje se u obrazloženju nagrade”, navode iz HNB-a.

“Izuzetno mi je drago da sam primio ovu nagradu koju prvenstveno smatram priznanjem za sve zaposlenike Hrvatske narodne banke, odnosno za sve ono što je HNB radio u posljednjih nekoliko godina. Uspjeli smo ispuniti svoje zakonskim mandatom utvrđene ciljeve odnosno sačuvati tečaj i financijsku stabilnost u uvjetima duge recesije. Također, i bankovni smo sustav održali stabilnim, te je iz krize izašao i jači nego ranije, a da porezne obveznike pritom nije koštao ni jedne kune. Stoga ćemo i u narednom razdoblju, u kojem nam cilj put prema euru, voditi računa da dobro predviđamo što će se događati u budućnosti, i na vrijeme poduzimamo mjere iz naše nadležnosti”, kazao je Vujčić.

Komentiraj