Vujčić: “Ne mogu reći je li Zagrebačka banka prala novac”

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB), koja je Zagrebačku banku kaznila najvećom prekršajnom kaznom u povijesti bankarskog sustava jer je kršila zakon o sprečavanju pranja novca, izjavio je u utorak kako “ne može reći ima li tu kaznene odgovornosti”.

Riječ je, pojasnio je Vujčić, o domaćim i stranim rezidentima koji su podizali novac, dodajući “da ne može reći radi li se o pranju novca, već samo da je HNB ustanovio propuste i da ‘nisu provedene analize'”, prenio je dnevnik.hr.

“Naravno, ne mogu govoriti o kojim osobama se radi, ali riječ je o talijanskoj tipologiji. Je li došlo do pranja novca, ne utvrđuje banka”, kazao je i dodao da je riječ o najvećoj prekršajnoj kazni izrečenenoj nekoj kreditnoj instituciji u Hrvatskoj, i to ne samo iz područja sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma nego i iz svih područja za koja je propisana prekršajna odgovornost kreditnih institucija.

“HNB je tijekom redovitog nadzora ustanovio da Zagrebačka banka nije imala djelotvorno uspostavljen sustav za nadzor sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma te je u sklopu svojih aktivnosti odredila kaznu od 33 milijuna kuna Zagrebačkoj banci na koju kaznu je Zagrebačka banka pristala priznajući da je učinila propuste u nadzoru sprečavanja pranja novca i financiranju terorizma”, rekao je Vujčić.

Ministarstvo financija: Prekršaji Zagrebačke banke “ozbiljni i sustavni”

Napomenuo je da je osim novčane kazne, banci propisano 75 mjera, za koje je Zagrebačka banka izjavila kako ih je već ispunila. Oni će, kaže, sve to provjeriti.

“Ovo je poruka da se moraju uspostaviti djelotvorni sustavi za sprečavanje pranja novca i sprečavanje financiranja terorizma u hrvatskom bankovnom sustavu i da HNB neće tolerirati propuste u takvim sustavima”, istaknuo je Vujčić. “Banke se moraju opskrbiti adekvatnim softverskim rješenjim jer riječ je o tisućama transakcija”, dodao je.

 

Komentiraj