VUJČIĆ: “Kriza je tu, standard je pao deset posto, neće više biti rasta kao bez krize”

Prava kriza je tu, pao je BDP a standard i deset posto. Kad se zemlja oporavi, neće više biti rasta kakvog bi bilo bez krize, izjavio je večeras guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić za N1. 

“Prava kriza je tu, imali smo već sad izuzetno snažan pad BDP-a u travnju i svibnju za vrijeme karantene. Vidimo posljedice na turističku sezonu i to će sigurno doprinijeti snažnom padu BDP-a. Ako se stvari budu razvijale prema prognozama i dođe do povratka u normalu, iduće godine ćemo vidjeti veliki rast BDP-a. Nećemo dostići razinu iz 2019. prije 2022. Ova kriza je za deset posto smanjila standard, BDP, i ukrala je dio rasta koji bi se dogodio bez nje. Kad se oporavimo, nećemo doseći putanju rasta kakva bi bila bez krize”, kazao je Vujčić

Govorio je o tečaju koji je utvrđen za ulazak Hrvatske u Europski tečajni mehanizam, ERM II, koji zovu još i “čekaonicom za euro”. Tečaj, objasnio je Vujčić, “blizu je čuvenom 7,5, koji malo varira”. “Ušli smo u tečajni mehanizma s nešto malo iznad tog iznosa, ali to su razlike od 10 lipa.Taj tečaj je određen jer je upravljački odbor Europske središnje banke usvojio pravilo da će Hrvatska ući u Europski tečajni mehanizam po tečaju na dan 10. srpnja. To je tečaj po kojem se trgovalo na tržištima jučer i po tome je fiksiran”, kazao je guverner, naglašavajući da da ulazak u ERM omogućuje Hrvatskoj snažniju i automatsku potporu Europske središnje banke.

Tečajna politika neće se mijenjati. “Neće se ništa promijeniti u odnosu na ovu tečajnu politiku koju je HNB vodio. Održavat ćemo tečaj u rasponu kao do sada, bit će stabilan. Koji će biti točno tečaj po kojem ćemo ući u eurozonu i po kojem će se sve konvertirati, nije moguće reći. Ovo je dobar indikator, ali ne može se reći točno”, kazao je dodajući kako će “biti jedan tečaj po kojem će se sve konvertirati”.

Komentiraj