Dusko Marusic/PIXSELL

VUJČIĆ ‘Dio koji se tiče HNB-a, a to su banke, mi smo rješavali’

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u srijedu je u ‘Dnevniku Nove TV‘ komentirao kritike koje stižu u vezi Agrokora.

“Ne znam tko što misli, ali oni koji misle da je HNB odgovoran za nekakvo nenadgledanje situacije u bankovnom sustavu su na potpuno krivoj adresi. Naime, oni bi prvo trebali nešto naučiti, a onda i shvatiti da je HNB upravo onaj koji je zaslužan za to da ova sad situacija s koncernom Agrokor se nije prelila u sistemsku bankovnu krizu i u veću krizu i troškove, kako za hrvatske dobavljače, tako i za cjelokupno gospodarstvo”, rekao je Vujčić.

Na pitanje misli li da je politika kriva, bankari i dobavljači odgovorio je: “Gledajte, ovdje se radi o problemu koji je nastao u realnom sektoru. Znači, prvenstveno u poduzećima koja su u to bila uključena. Onaj dio koji se tiče HNB-a, a to su banke, smo mi rješavali. Znači, mi smo od 2012. godine, tijekom nadzornih kontrola banaka, ustanovili da se koncern Agrokor pojavljuje u smislu prevelike izloženosti banaka u nekoliko banaka”.

Dodao je i da nije mogao javno iznijeti svoja izvješća i na to upozoriti politiku jer je to supervizorska tajna, te da oni rade svoj posao i da nikada ne mogu iznositi podatke o određenim bankama, kao ni o određenim poduzećima.

Komentiraj