Vučković: “Zaštitit ćemo domaće proizvode od konkurencije iz EU”

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković najavila je zaštitu domaćih proizvoda od istovjetne konkurencije iz EU promjenom Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi.

“‘Idemo u izmjene Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, kojima ćemo se truditi zaštititi cijene na domaćem tržištu u odnosu na cijene istovjetnih proizvoda u EU-u, a koji dolaze u Hrvatsku. Cilj nam je zaštititi domaće proizvođače, ali i sve nas, potrošače”, najavila je ministrica u intervjuu za Novi list.

”Mnogi špekuliraju o takozvanim skrivenim potporama u pojedinim zemljama Europske unije, na njih ukazuju i poljoprivredni proizvođači, no to je veoma teško dokazati. Službene statistike pokazuju da su u Hrvatskoj dohodovna plaćanja malo iznad prosjeka EU-a”, kazala je Vučković u razgovoru za Novi list, kazavši da bi se moglo razgovarati o strukturi potpora.

Kazala je kako je Ministarstvo odlučilo doznati koliko domaćih proizvoda prodaju trgovački lanci. ”Kako bismo dobili detaljan uvid o udjelu domaćih proizvoda u ponudi koja se nudi građanima, uspostavili smo komunikaciju s trgovačkim lancima na području Republike Hrvatske kako bismo kontinuirano dobivali ažurne informacije o udjelu domaćih proizvoda na policama. Velik dio trgovačkih lanaca dijeli s nama tražene podatke, na temelju kojih zaključujemo da je meso najveći problem, odnosno da je u najmanjoj mjeri na policama. Generalno lošije stojimo kad su u pitanju proizvodi životinjskog porijekla, što znači da je više problema u stočarstvu”, kazala je.

“Što se tiče voća i povrća, zastupljenost proizvoda kojih imamo u pojedinom razdoblju u godini, ako dobivamo točne podatke, nije loša. Veći je problem pitanje cijene, a ne odluke trgovačkih lanaca da prodaju ili ne naše proizvode. Zadnji podaci kažu da voće i povrće, kojeg sada imamo u dovoljnim količinama, čini od 80 do 100 posto onoga što se nudi na tržištu”, navela je ministrica dodavši i da se izrađuje analiza udjela svih dionika u lancu s obzirom na finalnu cijenu proizvoda.

 

Komentiraj