VUČKOVIĆ: “Strana mi je i neprihvatljiva korupcija, pogodovanje i trgovina interesom”

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u utorak je za Dubrovački dnevnik komentirala aferu oko Josipe Rimac, u kojoj je USKOK najavio i ispitivanje same Vučković zbog eventualnih pritisaka.

“Strana mi je i neprihvatljiva korupcija, pogodovanje i trgovina interesom. U konkretnom slučaju istražni postupak je u tijeku i ne mogu govoriti o detaljima cijelog slučaja”, rekla je Vučković za Dubrovački dnevnik i komentirala navode da se na nju pokušalo utjecati kako bi usvojeni tekst nacrta Uredbe o zakupu šumskog zemljišta odgovarao pojedinim skupinama ili pojedincima u cilju postizanja većih potpora bez pravih temelja.

“Dakle, tijekom izrade svih programa, dokumenata, natječaja i propisa u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede savjetujem se sa suradnicima i članovima povjerenstva za izradu dokumenta. I šira stručna javnost i zainteresirane osobe mogu i smiju davati različite prijedloge. Na Ministarstvu da je osnovni nacrt pokuša nadograditi valjanim prijedlozima, a otkloni one koji bi umanjili kvalitetu dokumenta”, objasnila je Vučković.

Dodala je da su Uredbu o zakupu šumskog zemljišta odlučili izmijeniti jer prethodna uredba i ravilnici nisu davali očekivane rezultate. Kako je navela, nacrtom uredbe o kojoj je riječ nastoji se omogućiti zakup šumskog zemljišta po prihvatljivim uvjetima korištenja i plaćanja zakupnine uz mogućnost obročne otplate što je, naglašava Vučković, u skladu sa potrebama poljoprivrednika uzrokovanih epidemijom COVID 19.

“Međutim, ovom uredbom se nije mijenjao odnos prihvatljivih hektara i uvjetnih grla niti su se povećavale moguće površine za zakup kako se to spominje zbog potencijalnog utjecaja i pogodovanja”, rekla je Vučković i dodala: “Također, dulje vrijeme postizanja uvjetima je omogućeno samo onim mladim poljoprivrednicima koji će takve prioritete postizati uzgojem iz vlastitog stada umjesto uvoznom komponentom što se smatra velikom potrebom hrvatskog stočarstva. Međutim, prioritet u dobivanju zakupa ima posjednik stoke i domicilno stanovništvo”.

Ministrica poljoprivrede kazala je da se, s obzirom na veliki interes koji je uredba izazvala, o svakom prijedlogu ozbiljno i detaljno razgovaralo. Prokomentirala je i napise o promjeni pravilnika o dobivanju poticaja. “Ovaj pravilnik se nedavno promijenio, ali samo zato što smo smanjili poticaje za ekološke nasade oraha, nikako da bismo nešto povećali”, poručila je.

Naglasila je da je uredba razvojna podloga za krške pašnjake i iseljene krajeve Hrvatske kako bi zadržali stanovništvo uz stvaranje autohtonih proizvoda. “Iznimno mi je žao što je u ovom kontekstu uredba dijelom kontaminirana, no to ne utječe na moj stav da smo izradili dobar, jasan i provediv dokument”, zaključila je Vučković.

Komentiraj