Vučković: “Gradit ćemo pametna slavonska sela”

Isplaćen je veći dio od 16 milijardi i 530 milijuna kuna, koliko je u posljednje četiri godine ugovoreno od planiranih 18 milijardi i 700 milijuna kuna, izjavila je jutros za HRT ministrica poljoprivrede Marija Vučković, dodajući kako je postotak ugovorenosti 88 posto.

Preko Razvojnog programa za Slavoniju, Baranju i Srijem ugovoreni su projekti vrijedni 6 milijardi i 200 milijuna kuna, a sama potpora je 5 milijardi i 100 milijuna kuna.

“Na 11. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem je potpisan dodatak Razvojnom sporazumu kojim su se precizirali određeni projekti i programi koji se odnose na napredak javnog sektora, infrastrukturu, ali i za velike investicije u privatnom sektoru za poduzetništvo i poljoprivredu”, rekla je ministrica, dodajući kako je taj dodatak vrijedan 10 milijardi i 700 milijuna kuna.

U ovom programskom razdoblju ugovorena je gradnja 53 vrtića, više od 50 projekata nerazvrstanih cesta, 16 projekata malih sustava vodoopskrbe i odvodnje, razminirano je 600 hektara zemljišta te 528 projekata mladih poljoprivrednika, ali i ono što smatra najvažnijim – više od sedamsto velikih investicijskih projekata u poljoprivredi, kao što su farme, navodnjavanja i novi nasadi.

“Kada se govori o financiranju, moram spomenuti i stipendiranje studenata na agronomskim fakultetima, tako da ćemo graditi pametna slavonska sela”, rekla je Vučković.

Zaključak sjednice Savjeta je da podjela na kontinentalnu i jadransku statističku regiju nije bila dobra, te se podržava podjela na nove 4 statističke regije koje će bolje „pogađati” potrebe, a to su Jadranska Hrvatska, Panonska Hrvatska, Sjeverna Hrvatska i Zagreb.

Slavonija, Baranja i Srijem su područja gdje je velika stopa iseljavanja mladih. Vučković je naglasila kako upravo na tim područjima, što se tiče javne infrastrukture, Vlada šalje snažnu poruku Razvojnim sporazumom i konkretnim investicijama, velikim projektima koji su konkretizirani.

Komentiraj