Vučiću je s Pantovčaka u posljednji tren poručeno da nije pozvan

Davor Javorovic/PIXSELL

Promjena formata dubrovačkog skupa u trenutku kad je srbijanski premijer već pristao doći netaktičan je potez

Odluka srbijanskog premijera Aleksandra Vučića da na diplomatski skup pozove sve veleposlanike osim hrvatskog, direktna je posljedica odluke Ureda predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, donesene u zadnji čas, da Vučića ipak ne pozove na nedavno održani Dubrovnik forum. Informacija je to koja je potvrđena za Nacional iz visokih diplomatskih krugova, a neizravno ju je potvrdio i visoki diplomatski izvor iz Srbije za agenciju Tanjug. Tanjug je objavio da je odnos srbijanske vlade prema hrvatskom veleposlaniku Gordanu Markotiću pošteniji nego što je bio odnos hrvatske vlade prema srbijanskom premijeru kojem je “na pristojan način rečeno da ne dolazi”.

“Ako ništa drugo, hrvatskog ambasadora nisu varali”, rekao je neimenovani srbijanski diplomat.

Takva reakcija iz kabineta srbijanskog premijera u najmanju ruku pokazuje da je on podjednako uvrijeđen sadržajem snimki na kojima šef SDP-a Zoran Milanović tijekom neformalnog sastanka s hrvatskim braniteljima srbijansku diplomaciju naziva šakom jada, ali isto tako i nepoštivanjem koje mu je iskazala hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Iz visokih diplomatskih krugova za Nacional je potvrđeno da se do posljednjeg trenutka neformalnim kanalima iz Hrvatske pokušalo privoljeti srbijanskog premijera da dođe na skup, čime bi se i simbolično i stvarno smanjila napetost u diplomatskim odnosima dviju zemalja. Hrvatski i srbijanski mediji objavili su i snimku sa sastanka predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i premijera Vučića, tijekom kojeg se razgovaralo o smirivanju tenzija između Hrvatske i Srbije, ali neformalno i o Vučićevu dolasku u Dubrovnik. “Vučić je još u utorak bio spreman, na poziv hrvatske predsjednice, doći u Dubrovnik. A onda je preko diplomatskog posrednika iz Hrvatske prenesena poruka da je odjednom promijenjen format sastanka te da je predviđen dolazak samo šefova država, a ne i premijera. To je bio jasan znak Vučiću da nije dobrodošao, a moja je procjena da je to učinjeno zbog toga što je na Pantovčaku ocijenjeno da bi dolazak Vučića u ovom trenutku mogao prvenstveno štetiti HDZ-u u predizbornoj kampanji”, tvrdi za Nacional visoki izvor iz diplomatskih krugova.

Pupovac je novinarima nakon sastanka s Vučićem rekao da je on iskazivao interes da se u Dubrovniku razgovara o važnim pitanjima, poput optužnica za ratne zločine između Hrvatske i Srbije. “Ta prilika koja se mogla iskoristiti u Dubrovniku, očito zbog niza okolnosti, nije bila zrela ili, bolje reći, nije bila pripremljena”, rekao je Pupovac.

Na Dubrovnik forumu bili su prisutni šefovi dvanaest država članica Europske unije na liniji Baltik-Jadran-Crno more – Austrije, Bugarske, Češke, Estonije, Hrvatske, Latvije, Litve, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije. Skup je izazvao relativno slabi interes hrvatskih medija, a gostujući u emisiji “Otvoreno” na HTV-u, bivša premijerka Jadranka Kosor i bivši predsjednik Ivo Josipović složili su se u tome da bi veći značaj skupu dao upravo dolazak srbijanskog premijera. Nema sumnje da bi to značio i početak novih odnosa u trenutačno nategnutim odnosima Srbije i Hrvatske.

Komentiraj