U Beogradu je u utorak navečer ispred zgrade vlade Srbije održan prosvjed solidarnosti na kojem je dvjestotinjak novinara zatražilo da Vukašin Obradović prestane štrajk glađu započet zbog gašenja tjednika Vranjske i istoimenog portala, čiji je osnivač.
Obradović, donedavni predsjednik  Nezavisnog udruženja novinara Srbije, se u utorak zaključao u redakciji Vranjskih i započeo štrajk glađu poslije višetjednih poreznih inspekcija i kontrola nakon kojih je odlučeno da poduzeće koje izdaje ovaj tjednik mora u stečaj.
Na jednosatnom prosvjedu ispred zgrade vlade Srbije novinari su, uz solidarnost s kolegom Obradovićem, upozorili i na sve gore stanje u medijima, te na slobodu izražavanje, što je i jedna od zamjerki EU Srbiji u okviru pregovaračkog procesa kroz poglavlja 23 i 24 o vladavini prava i ljudskim slobodama.
Osnivač ugašenog tjednika Vranjske i nekadašnji predsjednik NUNS-a Vukašin Obradović počeo štrajk glađu jer želi, kako je naveo u priopćenju, “skrenuti pozornost novinara i javnosti na sav besmisao borbe za slobodu medija koju vodi u posljednja tri desetljeća”.
Vranjske izlaze već 23 godine, a do zatvaranja je tiskano ukupno 1.069 brojeva.
Sudionici večerašnjeg prosvjeda “Stojim uz Vranjske” dogovorili su se da daljnje aktivnosti koordiniraju posredstvom društvenih mreža, ocijenivši da u većini srbijanskih medija nema dovoljno prostora za objektivne i nepristrane informacije o političkom i javnom životu.

Komentiraj